FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija: Berlusconi gubi i Nacionalni savez

RIM, 19. travnja 2005. (Hina) - Ministri Nacionalnog saveza u vladitalijanskog predsjednika vlade desnog centra Silvija Berlusconijapovjerili su u utorak svoj mandat u ruke čelnika stranke i ministravanjskih poslova Gianfranca Finija, a o njihovom konačnom ostanku iliodlasku iz Vlade biti će odlučeno nakon sutrašnjeg obraćanjatalijanskog premijera u parlamentu.
RIM, 19. travnja 2005. (Hina) - Ministri Nacionalnog saveza u vladi talijanskog predsjednika vlade desnog centra Silvija Berlusconija povjerili su u utorak svoj mandat u ruke čelnika stranke i ministra vanjskih poslova Gianfranca Finija, a o njihovom konačnom ostanku ili odlasku iz Vlade biti će odlučeno nakon sutrašnjeg obraćanja talijanskog premijera u parlamentu.

Na današnjem sastanku vrha Nacionalnog saveza donesena je odluka o povlačenju ministara iz Berlusconijeve vlade. Na Finiju je odluka hoće li se ministri konačno povući iz vlade ili ne. Daljnje sudjelovanje ministara Nacionalnog saveza u radu vlade ovisit će, prema njegovim riječima, o tome što će učiniti premijer odnosno što će reći u srijedu poslijepodne u parlamentu.

"Nacionalni savez ne dijeli odluku koju je u ponedjeljak uvečer donio premijer. Iznosimo naše žaljenje zbog toga što premijer nije podnio ostavku. Takva odluka onemogućava izravno sudjelovanje svih stranaka koalicije u vladi", rekao je Fini poslije sastanka svoje vrha stranke, čime je naznačio rascijep s Berlusconijem.

Silvio Berlusconi iznijet će u srijedu u parlamentu, najprije u Senatu, pa u Zastupničkom domu, stanje u kojem se nalazi njegova vlada i u četvrtak će zastupnici i senatori glasovati o povjerenju vladi desnog centra. Talijanski premijer najavio je u utorak odlazak u parlament, nakon što je, po nekima iznenada, u ponedjeljak uvečer odbacio pretpostavku o podnošenju ostavke.

Berlusconi je u ponedjeljak uvečer otišao predsjedniku republike Carlu Azegliju Ciampiju, nakon sastanka čelnika stranaka vladine koalicije, na kojem je, kako se činilo, našao suglasje s Demokratskom unijom centra (UDC) i Nacionalnim savezom (AN) o novoj vladi kojoj će ostati na čelu. No nakon sastanka sa šefom države, Carlom Azegliom Ciampijem, premijer je novinarima kazao kako nije podnio ostavku, čime je iznenadio saveznike UDC i AN, ali ne i Sjevernu ligu, koja je Berlusconija nagovarala da ne podnese ostavku. Ciampi je pozvao premijera da bez oklijevanja ode pred parlament, institucionalno sjedište svih političko-stranačkih pojašnjavanja.

UDC je već povukao svoje ministre iz vlade, ali ju podržava izvana. Šef države njihove ostavke već je prihvatio, a ostavke ministara AN-a biti će mu predstavljene ako u srijedu Berlusconi u svom govoru ne zadovolji zahtjeve Finija da se izmijeni program vlade i više pažnje posveti jugu zemlje i obitelji.

Oporbeni lijevi centar optužuje većinu da je vladinu krizu pretvorila u farsu, a premijera Berlusconija da se izruguje sa strankama svoje koalicije i s cijelom zemljom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙