FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlusconi podnio ostavku, Ciampi želi što prije riješiti krizu vlade

RIM, 20. travnja 2005. (Hina/ANSA) - Talijanski predsjednik CarloAzeglio Ciampi namjerava u što kraćem roku riješiti krizu vlade kojase otvorila danas ostavkom premijera Silvija Berlusconija i njegovakebineta te postoji mogućnost da već za tjedan dana nova vlada uparlamentu zatraži glasovanje o povjerenju, izvijestila je talijanskaagencija ANSA u srijedu.
RIM, 20. travnja 2005. (Hina/ANSA) - Talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi namjerava u što kraćem roku riješiti krizu vlade koja se otvorila danas ostavkom premijera Silvija Berlusconija i njegova kebineta te postoji mogućnost da već za tjedan dana nova vlada u parlamentu zatraži glasovanje o povjerenju, izvijestila je talijanska agencija ANSA u srijedu.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi najavio je u srijedu poslijepodne u govoru u Senatu svoju ostavku, te dodao da će odmah nakon toga formirati novu vladu s istim koalicijskim partnerima desnog centra. "Iz parlamenta odlazim k šefu države Carlu Azegliu Ciampiju podnijeti ostavku ... Prihvaćam izazov formiranja nove vlade", rekao je Berlusconi na kraju svog govora u kojem je iznio svoj plan rješenja krize vlade. U srijedu navečer Berlusconi je i formalno predao svoju ostavku predsjedniku države.

U fazi kao što je ova na predsjedniku je da provede službeni postupak utvrđen ustavom, a za čiju je provedbu potrebno nekoliko dana. Prvi je korak savjetovanje predsjednika države o mogućnosti formiranja parlamentarne većine oko predloženog kandidata. U stanjima poput ovoga, u kojem vlada ulazi u krizu unatoč izjava potpore od strane članova vladajuće koalicije, nužno je da predsjednik izravno utvrdi postojanje većine, javlja ANSA.

Ciampi će savjetovanja početi u četvrtak u 9 i 30, a završit će ih u petak popodne. Predsjednik Republike će se susresti sa svojim prethodnicima na dužnosti, zatim predsjednicima zastupničkih domova i klubova zastupnika. Ciampi će potom ponuditi mandat za sastavljanje vlade, a ukoiko ne dođe do komplikacija to bi se moglo dogoditi već u petak navečer ili u sljedeća dva dana, najkasnije do nedjelje.

Običaj je da po završetku konzultacija talijanski predsjednik jedan dan razmatra dobivene informacije, no Ciampi se u prethodnim krizama vlade odrekao te mogućnosti te je odluku donosio u svega nekoliko sati.

Carlo Azeglio Ciampi je u prethodnim slučajevima, kada se suočio s dvije krize vlade Massima D'Aleme (u prosincu 1999. i travnju 2000. godine) te u razdoblju kada je Amatovu vladu smjenjivala sadašnja Berlusconijeva vlada nakon izbora 2001., uvijek djelovao brzo i skraćivao rokova vršeći konzultacije i nedjeljom. Ured predsjednika Ciampija je otkazao sve predviđene obveze sljedećih dana ali ne i one 25. travnja na Dan oslobođenja.

Ukoliko izabrani kandidat prihvati mandat za sastavljanje vlade može predsjedniku popis ministara predstaviti odmah ili kasnije ako je sa koalicijskim partnerima već dogovorio raspodjelu ministarstava. Službeni čin stupanja vlade na dužnost dogodit će se u predsjedničkoj palači polaganjem prisege ministara a premijer nakon toga zastupničkim domovima predstavlja program i traži glasovanje o povjerenju. Taj posljednji korak, ukoliko će predsjednik talijanske republike djelovati brzo i ako ne dođe do komplikacija, može se dogoditi u roku od tjedan dana.

Talijanska vlada našla se u krizi nakon što je Nacionalni savez, druga stranka po snazi u vladinoj koaliciji, objavila da izlazi iz vlade nakon što je svoje ministre već povukla demokršćanska UDC.

Kriza Berlusconijeve vlade desnog centra otvorena je poslije poraza na regionalnim izborima 3. i 4. travnja kada je lijevi centar osvojio 11 od 13 regija i dobio ukupno 52 posto glasova.

Stranke desnog centra, UDC i Nacionalni savez, zatražile su novi program i nove ministre u Berlusconijevoj vladi, ali ih premijer nije htio poslušati na što su te dvije stranke najavile svoj izlazak iz koalicije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙