FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski sindikati protiv uvođenja "slovačkih" poreznih reformi

LJUBLJANA,21. travnja(Hina) - Slovenski sindikati protive se mogućemuvođenju jedinstvene porezne stope, o čemu na osnovi iskustavaSlovačke koja je tom mjerom uspjela privući strani kapital razmišljasadašnja vlada Janeza Janše.
LJUBLJANA,21. travnja(Hina) - Slovenski sindikati protive se mogućem uvođenju jedinstvene porezne stope, o čemu na osnovi iskustava Slovačke koja je tom mjerom uspjela privući strani kapital razmišlja sadašnja vlada Janeza Janše.

"Slovačka reforma ne može biti naš uzor. Slovenija je ekonomski i socijalno drukčija od Slovačke i bolje bi bilo da se ugledamo na zemlje poput Švedske, Finske i Irske", izjavio je na konferenciji za novinare u četvrtak Dušan Semolič, predsjendik najveće sindikalne središnjice, Saveza slobodnih sindikata Slovenije (ZSSS).

Semolič je ustvrdio da bi takva porezna reforma pogodovala punjenju državnog proračuna i rastu poslovnih profita, te kratkoročno dovela strani kapital, ali bi imala niz negativnih posljedica na srednji sloj i stečevine socijalne države.

Slovačka porezna reforma uvela je početkom prošle godine jedinstvenu poreznu stopu (flat-tax) izjednačivši porez na dohodak, korporacijski porez i porez na dodanu vrijednost.

Tumačeći da takvi planovi slovenske vlade ne bi bili dobri za društvenu strukturu i motivaciju u Sloveniji, Semolič je rekao da bi se tako ukinuo osnovni porezni princip koji dominira u zapadnoj Europi, a to je da bogatiji slojevi plaćaju više poreza.

Porezne olakšice za srednji sloj bile bi nakon takve porezne reforme najmanje, a otpao bi i sniženi PDV za hranu, prometne i komunalne usluge, čime bi se standard običnih ljudi smanjio.

Semolič je doveo u pitanje i uspješnost "slovačkog" modela i zato jer se zapadne države protive bijegu kapitala u nove članice Europske unije koje takvim reformama postaju konkurentne za strane investitore, pa će kako smatra i Slovačka mjere kojima pogoduje stranim kompanijama prilikom dolaska morati ukinuti.

Nezaposlenost se u Slovačkoj nakon reformi zapravo povećala iako se prikazuje drukčijom, a dovela je u pitanje ozdravljenje mirovinskog i zdravstvenog sustava.

"Princip je da svatko brine za sebe", ocijenio je sindikalni čelnik, iznoseći kritike modela slovačkog poreznog raja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙