FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Đorđević: Razlika između srpskih radikala i HDZ-a je velika

ZAGREB, 20. travnja 2005. (Hina) - Razlike između srpske radikalnestranke u Srbiji i Hrvatske demokratske zajednice su ipak velike, ahrvatski premijer Sanader je došavši na vlast povukao "vrlo razumnepoteze" što se ne bi moglo očekivati u slučaju da vlast u Srbiji dođeSRS, ocijenio je u razgovoru za Radio slobodnu Europu beogradskipublicist Mirko Đorđević.
ZAGREB, 20. travnja 2005. (Hina) - Razlike između srpske radikalne stranke u Srbiji i Hrvatske demokratske zajednice su ipak velike, a hrvatski premijer Sanader je došavši na vlast povukao "vrlo razumne poteze" što se ne bi moglo očekivati u slučaju da vlast u Srbiji dođe SRS, ocijenio je u razgovoru za Radio slobodnu Europu beogradski publicist Mirko Đorđević.

Porast popularnosti Radikalne stranke u Srbiji i sve veću radikalizaciju te stranke Đorđević je u razgovoru protumačio činjenicom da u Srbiji postoje povijesni korijeni radikalizma te posebice stanjem u Srbiji u posljednjih petnaest godina. Na novinarsku primjedbu da je "činjenica da u Hrvatskoj uporište ima HDZ, koja je radikalna partija", te "da je čak i njihov premijer iz HDZ-a", Đorđević kaže da "nije pristaša mogućnosti uopćenja takve usporedbe".

"Razlike postoje. Istina je da te stranke funkcioniraju po nekom populističkom obrascu, ali razlika je ipak velika. U Hrvatskoj je došlo do pokretanje druge vrste, doista u boljem smislu. Pravci razvoja u Hrvatskoj idu u drugom smjeru. Hrvatski premijer Sanader, došavši iz HDZ-a, i kada to nismo očekivali, počeo je vući vrlo razumne poteze, barem u dobrom dijelu onoga što se zove politika vlade. To se kod nas ne bi moglo očekivati. Zamislite premijera u Srbiji iz Radikalne stranke. To zaista ne bi funkcioniralo", smatra Đorđević.

Postaja podsjeća da je prije nekoliko dana radikal Tomislav Nikolić je na pitanje novinara sanja li još uvijek o granici Karlovac - Virovitica, odgovorio kako to "sanja svaki Srbin". Đorđević je u razgovoru tu izjavu prokomentirao ocjenom da radikali kao stranka "doista sanjaju o tim granicama", te da su "taj njihov san koji se nije ostvario svi skupo platili". "To je nemoguće. Kada bi radikalni premijer došao na vlast, on bi u najmanju ruku zakomplicirao odnose s jednom stranom državom. Drugo, ima i dijelića istine u toj izjavi jer još uvijek poveći broj Srba sanja taj nedosanjani, povijesni, suludi san koji, iako nam se o glavu odbio, nije mnoge ljude probudio u Srbiji", kaže Đorđević u razgovoru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙