FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mons. Mrzljak: Hrvatska sa zadovoljstvom primila izbor novog pape

ZAGREB, 20. travnja 2005. (Hina) - Pomoćni biskup zagrebački JosipMrzljak u ime zagrebačke Nadbiskupije izrazio je zadovoljstvo izboromJosepha Ratzingera za novog papu, koji će nositi ime Benedikt XVI. .
ZAGREB, 20. travnja 2005. (Hina) - Pomoćni biskup zagrebački Josip Mrzljak u ime zagrebačke Nadbiskupije izrazio je zadovoljstvo izborom Josepha Ratzingera za novog papu, koji će nositi ime Benedikt XVI. .

"Vijest o izboru kardinala Ratzingera za novog Papu mi u Hrvatskoj primili smo s velikim zadovoljstvom jer ga prilično dobro poznajemo", izjavio je biskup Mrzljak.

Podsjetio je kako je Joseph Ratzinger boravio u Zagrebu na simpoziju o kardinalu Franji Šeperu, u povodu 20. obljetnice Šeperove smrti, u studenome 2001.. Na kraju simpozija kardinal Ratzinger predvodio je misu u zagrebačkoj katedrali.

"Tada su se hrvatski biskupi imali prilike susresti se s kardinalom Ratzingerom te se uvjerili u njegovu jednostavnost i učenost, u njegov prijateljski odnos prema čovjeku", naglasio je pomoćni biskup Mrzljak.

Posebno je istaknuo jednu bitnu rečenicu kardinala Ratzingera sa simpozija o Šeperu, a koja glasi: "Uloga Petrova nasljednika i njegovih neposrednih suradnika u poslanju promicanja i obrane nauka vjere mora se koristiti određenom trijeznošću i bitnošću izraza u središnjim temama, koje se odnose na temelje i korijene vjere".

Ta je misao, tumači mons. Mrzlhak, "možda i sadržaj njegovog budućeg pontifikata".

"Mnogi će ga možda nazivati da je konzervativan, ali on je jednostavno čovjek vjere. On će sigurno dati jedan posebni pečat svojem pontifikatu i zato je izabrao ime Benedikt XVI.", ocijenio je pomoćni biskup zagrebački Josip Mrzljak.

Podsjetio je i kako je papa Benedikt XV. bio poglavar Rimokatoličke crkve za vrijeme I. svjetskog rata, da je bio mirotvorac i želio je pomiriti narode.

"A sada opet živimo u jednom vremenu koje je prilično teško vrijeme u svijetu kada traju ratovi. Dakle, sigurno će mirotvorstvo biti jedna od glavnih oznaka pontifikata novog pape, a sigurno je i to da će čuvati sklad vjere na najbolji mogući način, onako kako je to i do sada činio", rekao je biskup Mrzljak.

"Vjerujem da smo i mi Hrvati ponovno dobili jednog prijatelja našega naroda", dodao je.

Mons. Mrzljak ocijenio je kako je izbor Josepha Ratzingera za novog papu ujedno "i nastavak pontifikata Pape Ivana Pavla II".

S obzirom da je obnašao službu prefekta Kongregacije za nauk vjere kardinal Ratzinger bio je bliski suradnik (pokojnog) pape Ivana Pavla II., pa je zbog toga i bio drugi po važnosti u Katoličkoj crkvi u vrijeme pontifikata dosadašnjeg Pape", kazao je pomoćni biskup zagrebački Josip Mrzljak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙