FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Deseci tisuća razdraganih vjernika pozdravili novog papu

ZAGREB, 19. travnja 2005. (Hina) - Deseci tisuća razdraganih vjernikapozdravljali su povicima i pljeskom nasmiješenog kardinala JosephaRatzingera kada se pojavio u utorak navečer na balkonu bazilike SvetogPetra kao novi papa Benedikt XVI.
ZAGREB, 19. travnja 2005. (Hina) - Deseci tisuća razdraganih vjernika pozdravljali su povicima i pljeskom nasmiješenog kardinala Josepha Ratzingera kada se pojavio u utorak navečer na balkonu bazilike Svetog Petra kao novi papa Benedikt XVI.

"Papa! Papa! Papa!", uzvikivala je gomila dok se 78-ogodišnji novi poglavar Katoličke crkve smiješio i uzdignutim rukama pozdravljao okupljene vjernike.

Dok su okupljeni vjernici mahali zastavama i plakatima u znak veselja zbog izbora novog Pape, vatikanska vojska, Švicarska garda prodefilirala je Trgom Sv. Petra.

Katolička crkva dobila je 264. Petrovog nasljednika kada se u utorak oko 18 sati iz dimnjaka Sikstinske kapele izvio bijeli dim označavajući da su kardinali na prvim konklavama u trećem tisućljeću izabrali novog papu. Neposredno potom oglasila su se i zvona na bazilici Sv. Petra potvrđujući izbor novog pape.

Oglasila su se i zvona na svim rimskim crkvama kao i na svim glavnim crkvama u različitim europskim gradovima. Zvona su zvonila u Muenchenu, glavnom gradu Bavarske iz koje potječe novi Papa, kao i u Poljskoj - domovini pape Ivana Pavla II.

Ubrzo nakon što se pojavio bijeli dim oglasila su se i zvona zagrebačke katedrale.

Crkve u Krakovu, Varšavi, Gdanjsku, Parizu, Madridu i Londonu također su se oglasile potvrđujući da se pojavio bijeli dim i pozdravljajući novog Papu.

U svom prvom obraćanju na talijanskom jeziku, prekidan više put pljeskom vjernika, novi je Papa rekao: "Draga braćo i sestre nakon velikog pape Ivana Pavla II. gospoda kardinali izabrali su mene, poniznog i jednostavnog radnika na Gospodnjoj njivi, za novog papu. Tješi me u toj zadaći da se Gospodin zna služiti i raditi i s nesavršenim sredstvima i nadasve se povjeravam vašim molitvama".

Nakon toga papa Benedikt XVI. podijelio je prvi blagoslov "Urbi et orbi", gradu i svijetu u svojem pontifikatu.

Izbor njemačkog kardinala Josepha Ratzingera za novog papu dočekan je u njegovom rodnom mjestu Marktlu u Bavarskoj s velikim oduševljenjem, a stanovnici tog malog mjesta u utorak navečer slave uz besplatno pivo, javljaju njemačke on-line novine Netzeitung.

"Izbor Josepha Ratzingera za novog papu dočekan je u njegovom rodnom mjestu Marktlu, u Bavarskoj, s velikim oduševljenjem", javlja Netzeitung, dodajući da se nešto više od dvije tisuće stanovnika tog gradića okupilo na glavnom trgu te slave uz besplatno pivo i limenu glazbu.

"Mi stanovnici Marktla ponosni smo da imao tako eksponiranog i svjetski poznatog predstavnika, koji će biti na čast Katoličkoj crkvi", kazao je gradonačelnik Marktla Hubert Gschwendtner. Oduševljeni smo i od srca čestitamo dr. Josephu Ratzingeru", dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙