FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Joseph Ratzinger - prvi papa Nijemac nakon 948 godina

RIM, 19. travnja 2005. (Hina) - Njemački kardinal Joseph Ratzingerizabran je u utorak poslijepodne u četvrtom glasovanju za 265. papu, aizbor prvog pape Nijemca nakon 948 godina veliki je broj vjernika naTrgu sv. Petra dočekao s oduševljenjem.
RIM, 19. travnja 2005. (Hina) - Njemački kardinal Joseph Ratzinger izabran je u utorak poslijepodne u četvrtom glasovanju za 265. papu, a izbor prvog pape Nijemca nakon 948 godina veliki je broj vjernika na Trgu sv. Petra dočekao s oduševljenjem.

Joseph Ratzinger objavio je da će uzeti ime Benedikta XVI. Još se dakako ne zna koliko je Ratzinger dobio glasova od 115 kardinala na konklavi, ali se pretpostavlja da je dobio točno dvije trećine koliko je i bilo potrebno da postane nasljednikom Ivana Pavla II.

Ratzinger je rođen 16. travnja 1927. u Marktlu u Bavarskoj, u Njemačkoj, studirao je filozofiju i teologiju, a postao je kardinalom 1977. godine. Jedan od zanimljivih podataka je i taj da je on jedan od dvojice od 115 kardinala koje nije imenovao papa Ivan Pavao II. već papa Pavao VI.

Ratzinger je bio vodeći profesor teologije, zatim nadbiskup Muenchena i Freisinga, a od 1981. bio je pročelnik kongregacije za nauk vjere. On je na tom položaju naslijedio hrvatskog kardinala Franju Šefera i do sada je čuvao crkvenu doktrinu.

U govorima koje je pripremio za Križni put kod Koloseuma ove godine oštro je kritizirao stanje u Crkvi, a zatim je u ponedjeljak tijekom homilije za misu u povodu izbora Pape kazao kako se Crkva treba pridržavati svoje temeljne doktrine, ali koja ne znači, kako je kazao, konzervatizam već jasan izbor Krista kao primjera kojega treba slijediti.

Ratzinger je, između ostaloga, glavni pisac i potpisnik Deklaracije "Dominus Iesus", objavljene 2000. godine. Katolička crkva u toj je Deklaraciji ponovila svoje gledište da je kršćanstvo jedina vjera od Boga, a Katolička crkva jedina koja tu vjeru čuva. Taj je dokument, koji je druge kršćanske crkve označio kao nedostatne, šokirao Anglikansku, Luteransku i Protestanstku crkvu koje su godinama održavale ekumenski dijalog s Rimom.

Ratzinger je najstariji kardinal imenovan papom od Klementa XII., koji je također imao 78. godina kada je 1730. godine izabran za papu.

Ratzinger je također prvi Nijemac koji je izabran za Papu od pape Viktora II. (1055-1057.)

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙