FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Projekt uvođenja Europske povelje o malim i srednjim poduzećima

RIJEKA, 18. travnja 2005. (Hina) - Europska povelja o malim i srednjimpoduzećima i projekt primjene te povelje u Hrvatskoj, predstavljeni suu ponedjeljak u Rijeci.
RIJEKA, 18. travnja 2005. (Hina) - Europska povelja o malim i srednjim poduzećima i projekt primjene te povelje u Hrvatskoj, predstavljeni su u ponedjeljak u Rijeci.

Kako je istaknuo župan Zlatko Komadina osnovna načela Povelje su obrazovanje i obuka u poduzetništvu, jeftinije i brže pokretanje poslovanja, bolje zakonodavstvo, dostupnost vještina, unaprjeđenje pristupa internetu, ostvarivanje veće koristi od jedinstvenog tržišta, prilagodba poreznih sustava, jačanje tehnološke sposobnosti malih tvrtaka, razvoj e-poslovanja te veća zastupljenost interesa malih tvrtaka u Europskoj uniji i nacionalnim gospodarstvima.

U predstavljenom projektu uvođenja Europske povelje o malim i srednjim poduzećima u Hrvatsku surađuju primorsko-goranska, istarska i dubrovačko-neretvanska županija te talijanske regije Friuli-Venezia- Giulia i Veneto. Za ostvarenje projekta angažirani su konzultantska kuća "Informest" iz Gorizie i Regionalna razvojna agencija "Porin" iz Rijeke.

Cilj projekta je potpora hrvatskim županijskim vlastima u procesu uvođenja političkih promjena i projekata koji podupiru malo i srednje poduzetništvo te stvaranje povoljnijeg okruženja za uvođenje načela Europske povelje o malim i srednjim poduzećima.

Projektom se želi utvrditi gdje se elementi Povelje podudaraju, odnosno ne podudaraju s hrvatskim zakonodavstvom te koje mjere za potporu malom i srednjem poduzetništvu se, u skladu sa smjernicama Povelje, mogu provesti na lokalnoj i regionalnoj razini.

Na predstavljanju je istaknuto da će primjena Povelje biti važna u procjeni Europske komisije o pitanju pripojenja Hrvatske u Europsku uniju, odnosno da će projekt uvođenja Povelje omogućiti županijama da imaju važnu ulogu u pripremi ulaska Hrvatske u Uniju u području industrije, malih poduzeća i regionalnog razvoja.

Na značaj malih tvrtaka u europskom gospodarstvu ukazuje broj od 25 milijuna malih poduzeća u kojima je zaposleno oko 95 milijuna osoba, što je 99 posto od ukupna broja tvrtaka i 55 posto radnih mjesta u privatnom sektoru, istaknuo je Komadina. U Hrvatskoj mala i srednja poduzeća čine 99,6 posto od ukupna broja poduzeća i zapošljavaju 65,7 posto radnika.

Komadina je naglasio da je primorsko-goranska županija još 1991. započela podupirati malo i srednje poduzetništvo te da će to i nastaviti.

Na konferenciji za novinare bili su nazočni i predstavnici regije Friuli-Venezia-Giulia, "Informesta" i "Porina".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙