FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nužan brz nastavak reformi i potpuna suradnja s Haaškim sudom

BEOGRAD,18. travnja(Hina) - Državna zajednica Srbija i Crna Gora moranastaviti s brzim reformama koje su dovele do pozitivne ocjene Studijeo izvedivosti pridruživanja Europskoj uniji, pri čemu je iznimno važnopostići "trajan pozitivni napredak" koji će značiti punu suradnju sMeđunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu, izjavio je u ponedjeljakeuropski povjerenik za proširenje EU Olli Rehn u Beogradu, gdje sesastao s najvišim dužnosnicima Srbije i državne zajednice SCG.
BEOGRAD,18. travnja(Hina) - Državna zajednica Srbija i Crna Gora mora nastaviti s brzim reformama koje su dovele do pozitivne ocjene Studije o izvedivosti pridruživanja Europskoj uniji, pri čemu je iznimno važno postići "trajan pozitivni napredak" koji će značiti punu suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu, izjavio je u ponedjeljak europski povjerenik za proširenje EU Olli Rehn u Beogradu, gdje se sastao s najvišim dužnosnicima Srbije i državne zajednice SCG.

"Svi optuženi moraju biti izručeni Haškom sudu bez nepotrebnog odgađanja. Kao što sam rekao, članice EU koje na kraju odlučuju o otvaranju pregovora o pridruživanju EU, pomno će pratiti konkretan napredak kad je riječ o svim haškim optuženicima", kazao je Rehn nakon susreta s ministrom vanjskih poslova SCG Vukom Draškovićem.

Visoki predstavnik Olli Rehn složio se u razgovoru s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom da je nužno postići nacionalni konsenzus o daljnjim aktivnostima na putu ka europskim integracijama, u čemu je posebno važno usvajanje Nacionalne strategije za pridruživanje EU.

"U sljedećim mjesecima EU će izraditi mandate za ovlaštene pregovarače i nadam se da će do početka pregovora o Sporazumu o pridruživanju doći na jesen, kad će se u Srbiji obilježiti godišnjica demokratskog prevrata", kazao je Rehn novinarima.

Nakon susreta s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, Rehn je kazao da Studija o izvedivosti predstavlja "prvu ugovornu obvezu SCG s EU, prvi korak na putu za EU, na kojem nema prečica i predaha, jer reforme zahtijevaju dinamičan tempo".

I Rehn i Tadić naglasili su važnost provedbe reformi u pravosuđu, državnoj upravi, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, a Tadić je naglasio i nužnost otvaranja policijskih dosjea, uspostavljanje europske sudske prakse i "veliki posao u vezi s aktualnim i predstojećim suđenjima, prije svega suđenjem optuženima za ubojstvo Zorana Đinđića".

Visoki povjerenik Rehn sastat će se u Beogradu i s predsjednikom državne zajednice Svetozarom Marovićem, te će prisustvovati sjednici Savjeta za europske integracije SCG, sazvanoj za ponedjeljak poslijepodne.

Rehn svoj posjet Srbiji i Crnoj Gori u utorak nastavlja u Podgorici, gdje će se sastati s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, premijerom Milom Đukanovićem i predsjednikom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙