FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rehn: za početak pregovora nužna puna suradnja RH i ICTY-ja

ZAGREB/BRUXELLES, 14. travnja 2005. (Hina) - Hrvatska je budućnost uEuropskoj uniji, a da bi započela pregovore mora dokazati da upotpunosti surađuje s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Den Haagu,ponovio je europski povjerenik za proširenje Olli Rehn u Strasbourgutijekom plenarne sjednice Europskog parlamenta.
ZAGREB/BRUXELLES, 14. travnja 2005. (Hina) - Hrvatska je budućnost u Europskoj uniji, a da bi započela pregovore mora dokazati da u potpunosti surađuje s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Den Haagu, ponovio je europski povjerenik za proširenje Olli Rehn u Strasbourgu tijekom plenarne sjednice Europskog parlamenta.

"Prihvaćajući pregovarački okvir, EU je učinila što je potrebno da započne pregovore. EU je spremna kada Hrvatska bude spremna", rekao je Rehn u srijedu u svojem govoru pod nazivom "Napredak zemalja zapadnog Balkana" prema EU koji je Europska komisija objavila na svojoj web stranici.

"Hrvatska sada mora dokazati da u potpunosti surađuje s ICTY-jem kako bismo mogli započeti pregovore... zadaća je hrvatskih državnih struktura da provedu svoje međunarodne obveze", naglasio je. Dodao je također da je bio "razočaran kada Hrvatska nije bila u mogućnosti osigurati punu suradnju s ICTY-jem do polovice ožujka".

Europsko vijeće bilo je odlučilo u prosincu prošle godine da će pregovori o pristupu moći biti otvoreni 17. ožujka ako postoji puna suradnja s Haškim sudom.

Rehn je govorio i o stanju u BiH, Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori, Kosovu i u Albaniji, naglasivši da su sve zemlje zapadnog Balkana, iako postoje poteškoće na putu za EU, postigle značajan napredak.

Rehn je također naglasio da građani EU pate od "umora od proširenja" te da su skeptični prema daljem širenju EU.

"Umor od proširenja: to je vrlo ozbiljan izazov, moramo povesti građane Unije zajedno s nama na put proširenja", rekao je europski povjerenik. "Naši sljedeći koraci moraju biti postupni i oprezno provedeni", dodao je.

"Moramo uspostaviti dijalog (s građanima)...i zajamčiti da budućnost zapadnog Balkana ne bude talac neopravdanog straha", zaključio je Rehn.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙