FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rehn se nada da će Hrvatska ove godine početi pregovore

ZAGREB, 11. travnja 2005. (Hina) - Europski povjerenik za proširenjeOlli Rehn u ponedjeljak je u razgovoru za BBC izrazio nadu da ćeHrvatska već ove godine početi pregovore o pristupanju Europskojuniji.
ZAGREB, 11. travnja 2005. (Hina) - Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn u ponedjeljak je u razgovoru za BBC izrazio nadu da će Hrvatska već ove godine početi pregovore o pristupanju Europskoj uniji.

U tom je razgovoru Rehn još jednom ponovio kako je za početak pregovora s EU potrebna puna suradnja Hrvatske s Haškim sudom.

"Puna suradnja znači da Hrvatska, kao i svaka druga zemlja, mora pojačati napore i učiniti sve da locira, uhiti te izruči u Haag preostalog optuženika", rekao je Rehn.

"Ako je general Gotovina u dosegu hrvatskih vlasti, a Haški sud tvrdi da jest, on mora biti pronađen, uhićen i izručen Sudu", istaknuo je Rehn.

Rehn je također naglasio kako činjenica da je SCG u posljednjih nekoliko mjeseci izručila 12, a BiH 8 haških optuženika, pokazuje da politika postavljanja uvjeta donosi rezultate, što je vrlo važno za provedbu zakona i ispunjavanje međunarodnih obaveza".

Na pitanje kakvu će poruku za cijelu regiju predstavljati moguća odgoda početka pregovora s Hrvatskom na neodređeno vrijeme i nakon ljeta, Rehn je odgovorio da je Europska unija spremna na pregovore te da će oni početi kada i Hrvatska bude spremna.

"Drugim riječima, mi smo spremni, već smo prihvatili pregovarački okvir i možemo početi pregovore drugi dan nakon što Hrvatska dokaže punu suradnju s Haškim sudom. A poruka regiji glasi: potrebna je potpuna suradnja ako se želi na vrijeme početi pregovore o pristupanju", naglasio je europski povjerenik.

Rehn je zaključio da je sada "Hrvatska ozbiljnije shvatila stvari" no Europska unija mora pričekati ocjenu Haškog suda o punoj suradnji Hrvatske. "Nadam se da je tako i da ćemo uskoro početi pregovore s Hrvatskom", poručio je Rehn u razgovoru za BBC.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙