FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talabani neće potpisati smrtnu kaznu Sadamu Huseinu

LONDON, 18. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Novi irački predsjednikDžalal Talabani izjavio je da neće potpisati smrtnu kaznu SadamuHuseinu ako će na nju eventualno biti osuđen zbog ratnih zločina.
LONDON, 18. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Novi irački predsjednik Džalal Talabani izjavio je da neće potpisati smrtnu kaznu Sadamu Huseinu ako će na nju eventualno biti osuđen zbog ratnih zločina.

U intervjuu kojeg je u ponedjeljak objavio BBC, Talabani je kazao da se načelno protivi smrtnoj kazni.

"Osobno, ja to iz uvjerenja neću potpisati. No, morate znati da predsjedništvo Iraka čine tri čovjeka. Sva trojica moraju odlučivati. Tako da se ja mogu suzdržati. Mogu otići na praznike i prepustiti drugoj dvojici da odluče", rekao je Talabani.

Talabani, Kurd, položio je prisegu prošli mjesec kao demokratski izabrani predsjednik Iraka. Potpredsjednici su mu šijit Abdel Abdul Mahdi i sunit Ghazi Yawar.

Sadamu i njegovim pomoćnicima sudit će za ratne zločine sud u Iraku. Suđenje tek treba početi krajem ove godine, a istrage o navodnim zločinima ugrožava nesigurna situacija u zemlji.

Talabani je kazao kako svi ostali članovi iračkog vodstva kao i većina stanovnika podržavaju ideju o smaknuću svrgnutog iračkog diktatora. "Tako da vjerujem da ću biti usamljen na tom polju", rekao je Talabani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙