FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolska: Izborni "neuspjeh" baskijskog premijera

VITORIA, 18. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Koalicija pod vodstvomumjereno nacionalističke Baskijske nacionalne stranke (PNV) izgubilaje na nedjeljnim regionalnim izborima četiri od dosadašnja 33 mjesta ubaskijskom parlamentu.
VITORIA, 18. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Koalicija pod vodstvom umjereno nacionalističke Baskijske nacionalne stranke (PNV) izgubila je na nedjeljnim regionalnim izborima četiri od dosadašnja 33 mjesta u baskijskom parlamentu.

Neočekivani uspjeh zabilježila je Komunistička stranka baskijskih zemalja (PCTV-EHAK), koju podupire zabranjena separatistička stranka Batastune, s devet osvojenih mandata.

Vođa PNV-a, baskijski premijer Juan Jose Ibarretxe, doživio je neuspjeh na izborima koji su trebali pokazati koliku potporu ima njegov plan o "slobodnom udruživanju" s Madridom, koji bi Baskiji osigurao veću autonomiju u poreznoj politici, sudstvu i vanjskim poslovima, ali ne bi doveo do potpunog osamostaljenja od Španjolske.

Ibarretxe ne može sastaviti većinsku Vladu, kojoj je potrebno 38 od ukupno 75 mandata u baskijskom parlamentu, bez pomoći komunista.

PCTV-EHAK pak svoj senzacionalan uspjeh duguje potpori separatista iz Batastune, koja je nedavno zabranjena kao političko krilo terorističke organizacije ETA-e.

Izbori su pokazali duboku podjelu baskijskih birača oko budućeg statusa pokrajine, jer su prošpanjolske stranke, umjereno lijeva Socijalistička stranka i umjereno desna Narodna stranka, zajedno osvojile 33 mandata.

Uspjeh radikalnih separatista izazvao je nove trzavice među tim strankama, jer je predstavnik Narodnjaka, bivši ministar unutarnjih poslova Angel Acebes, optužio socijalističkog premijera Jose Luisa Zapatera što nije pokušao i komunistima zabraniti nastup na izborima.

"ETA po prvi puta nije trebala biti u baskijskom parlamentu, a sad je ne samo povećala broj svojih zastupnika sa sedam na devet, već je postala arbitrom u novoj političkoj situaciji", izjavio je Acebes.

No, bez obzira na žestoki rivalitet, Socijalisti i Narodnjaci ipak pregovaraju o mogućoj koaliciji u Baskiji, ako bi time skinuli s vlasti PNV.

Premijer Ibarretxe je pak, usprkos slabijem rezultatu, odbio ocjene o "gorko-slatkoj" pobjedi. "Mi smo pobijedili na izborima i osvojili povjerenje baskijskog društva", rekao je svojim pristašama i najavio da će pregovorima razriješiti nastalu situaciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙