FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za ponedjeljak 18. travnja

ZAGREB, 17. travnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za ponedjeljak 18. travnja.
ZAGREB, 17. travnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za ponedjeljak 18. travnja.

PRAG - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks putuje u ponedjeljak na poziv predsjednika Zastupničkog doma češkog parlamenta Lubomira Zaoraleka u prvi službeni posjet Češkoj Republici. Nakon susreta dvojice predsjednika zakonodavnih tijela slijedit će razgovor s izaslanstvom Zastupničkog doma češkog parlamenta te s predsjednikom Odbora za europska pitanja Zastupničkog doma Pavelom Svobodom. Prvog dana službenog posjeta Češkoj predsjednik Sabora susrest će se i s predsjednikom Senata češkog parlamenta Premyslom Sobotkom.

Predsjednik Hrvatskog sabora češke će sugovornike izvijestiti o suradnji Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) te o pripremama koje Hrvatska, a posebno Sabor, provode u očekivanju početka pretpristupnih pregovora s EU-om.

WASHINGTON - Hrvatsko izaslanstvo u kojem su ministar financija Ivan Šuker i guverner Hrvatske narodna banke Željko Rohatinski razgovarat će u Međunarodnom monetarnom fondu s voditeljem misije MMF-a Dimitrijem Demekasom i direktorom odjela za Europu Michaelom Depplerom.

BEOGRAD - Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn prvog dana dvodnevnog posjeta Srbiji i Crnoj Gori posjetit će Beograd gdje će se sastati s predsjednikom SiCG Svetozarom Marovićem, ministrom vanjskih poslova Vukom Draškovićem, srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom. Također će se sastati s Vijećem za europske integracije, a razgovarat će i s predstavnicima civilnog društva.

Rehn će u posjetu SICG boraviti nekoliko dana nakon što je Europska komisija odobrila Studiju o izvedivosti potvrđujući da je postignut napredak dovoljan za otvaranje pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

BEOGRAD - U Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu u ponedjeljak se ispitivanjem novih svjedoka nastavlja suđenje optuženima za ratni zločin na Ovčari kod Vukovara 1991. godine. Optužnica za ubojstvo najmanje 192 ratna zarobljenika iz vukovarske bolnice tereti bivšeg zapovednika Teritorijalne obrane Vukovara i njegova zamjenika, Miroljuba Vujovića i Stanka Vujanovića, te pripadnike nekadašnje TO Jovicu Perića, Ivana Atanasijevića, Predraga Madžarca i Milana Vojnovića. Prvotno optuženoj šestorci pridruženi su i pripadnici paravojne postrojbe "Leva Supoderica", koju je u Šidu formirala Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja. Optuženi su zapovjednik te postrojbe Milan Lančužanin te pripadnici Marko Ljuboja, Vujo Zlatar, Predrag Milojević, Goran Mugoša, Đorde Šošić, Miroslav Đanković, Slobodan Katić, Nada Kalaba, supruga drugooptuženog Vujanovića i Predrag Dragović, dok je protiv 17. optuženog Milana Bulića, zbog njegova lošeg zdravstvenog stanja, postupak nedavno razdvojen.

Početkom prošloga tjedna, Specijalno tužiteljstvo za ratne zločine u Beogradu podiglo je optužnicu i protiv Saše Radaka, koji je uhićen 20. ožujka ove godine u Budvi te predložilo sudskom vijeću da tu optužnicu pripoji postupku koji se već vodi protiv 17 optuženih za taj zločin.

DEN HAAG - Prvo pojavljivanje pred Haškim sudom (ICTY) radi izjašnjavanja o krivnji umirovljenog pukovnika vojske bosanskih Srba Vujadina Popovića, optuženog za genocid u Srebrenici 1991.

DEN HAAG - Dodatno pojavljivanje pred Haškim sudom (ICTY) radi izjašnjavanja o krivnji bivšeg časnika makedonske policije Johana Tarčulovskog, optuženog za ratne zločine nad Albancima tijekom sukoba s albanskim pobunjenicima u Makedoniji u ljeto 2001.

VATIKAN - Rimokatolički kardinali počinju u ponedjeljak konklavu kako bi izabrali nasljednika Ivana Pavla II., 265. papu u povijesti.

Kardinali su u hotelu Santa Marta od nedjelje popodne. Prvi su put smješteni u modernom hotelu.

U 20. stoljeću bilo je osam konklava, a trajale su od dva dana 1939. i 1978., do pet dana 1922. Prosječan broj glasovanja potrebnih da se izabere papa bio je osam.

Na konklavi koja počinje u ponedjeljak sudjelovat će 115 kardinala mlađih od 80 godina iz 52 zemlje. Još dvojica koja imaju pravo glasa neće glasovati zbog bolesti. Šezdeset i šestorica kardinala starijih od 80 godina ne mogu sudjelovati u izboru.

SVIJET - 50. godišnjica smrti fizičara Alberta Einsteina.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Mario Vrandečić

Prijepodne: Domagoj Janković

Poslijepodne: Sonja Djerasimović i Duška Gerić Koren

Navečer: Srđan Baković

Tel: **385 1 4808 645

Fax:**385 1 4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙