FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi antijapanski prosvjedi u Šangaju unatoč upozorenjima vlade

ŠANGAJ, 16. travnja 2005. (Hina/AP) - Uz povike "japanske svinje van",prosvjednici su u subotu bacali kamenje i razbijali prozore japanskogkonzulata i japanskih restorana u Šangaju u znak prosvjeda protivželje Tokija da dobije stalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a, te zbogobjavljivanja školskih udžbenika u kojima se umanjuju strahote koje jeJapan počinio u prošlosti.
ŠANGAJ, 16. travnja 2005. (Hina/AP) - Uz povike "japanske svinje van", prosvjednici su u subotu bacali kamenje i razbijali prozore japanskog konzulata i japanskih restorana u Šangaju u znak prosvjeda protiv želje Tokija da dobije stalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a, te zbog objavljivanja školskih udžbenika u kojima se umanjuju strahote koje je Japan počinio u prošlosti.

Prosvjedi su izbili u još dva kineska grada. U Hangzhouu, jugozapadno od Šangaja, prosvjedovalo je 10.000 ljudi, javila je novinska agencija Nova Kina. Stotinjak prosvjednika ispunilo je ulicu i u Tianjinu, istočno od Pekinga. Peking je ostao miran, a 400 policajaca angažirano je oko Trga Tienanmen, dok je 200 časnika čuvalo veleposlanstvo Japana.

Unatoč pozivima vlade, prosvjedi se i dalje ne smiruju, a komunistički vođe strahuju da bi oni mogli još više opteretiti odnose s Tokijom, koji su na najnižoj razini u posljednjim desetljećima, ili da bi mogli ohrabriti i druge da izađu na ulice i zatraže političke reforme.

Japanska vlada osudila je zadnje događaje. Ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju je optužilo prosvjednike zbog "nasilnog i destruktivnog ponašanja", zahtijevajući od Pekinga da spriječi nove prosvjede u Šangaju gdje je 20.000 osoba izašlo na ulice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙