FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pobunjenici u Obali Slonovače vraćaju se u vladu

ABIDJAN, 15. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Pobunjenici iz Novih snagau Obali Bjelokosti vratili su se u vladu Seydoua Diarre, sukladnomirovnom ugovoru iz Pretorije.
ABIDJAN, 15. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Pobunjenici iz Novih snaga u Obali Bjelokosti vratili su se u vladu Seydoua Diarre, sukladno mirovnom ugovoru iz Pretorije.

Pobunjenici su napustili vladu nacionalne pomirbe u ožujku 2004.

Vlada Seydoua Diarre sastala se u u Abidjanu, gospodarskoj prijestolnici zemlje, nakon prvog susreta između vojnih zapovjednika dviju strana od mjeseca studenog, kada je ofenziva vladinih snaga narušila primirje koje je bilo ugroženo 18 mjeseci.

Sukladno ugovoru iz Pretorije od 6. travnja o "izravnom i konačnom prekidu neprijateljstava", pobunjenici iz Novih snaga obvezali su se da će predati oružje, a na sjednici održanoj u četvrtak trebao se postići pomak u svezi s tim pitanjem.

Ugovorom iz Pretorije južnoafričkom predsjedniku Thabu Mbekiju, posredniku Afričke unije, prepušta se briga oko donošenja odluke o uvjetima za izbor predsjednika koji je uzrok krize u Obali Slonovače.

Kriza je izbila u rujnu 2002. nakon neuspjelog pokušaja državnog udara. Pobunjenici su zauzeli sjever zemlje, dok vladine snage nadziru jug.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙