FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Mađarska potpora Hrvatskoj razljutila neke članice EU-a

ZAGREB, 15. travnja 2005. (Hina) - Mađarski premijer Ferenc Gyurcsanyoštro je ukorio nekoliko zemalja članica Europske unije, među kojimaBritaniju, Francusku, Njemačku i Nizozemsku, u vezi sa zastojem u vezis pregovorima Hrvatske o članstvu u Uniji, navodi BBC i iznosi ocjenuda bi to moglo nepovoljno utjecati na izglede Mađarske da sudjeluje uzapadnim projektima obnove Balkana.
ZAGREB, 15. travnja 2005. (Hina) - Mađarski premijer Ferenc Gyurcsany oštro je ukorio nekoliko zemalja članica Europske unije, među kojima Britaniju, Francusku, Njemačku i Nizozemsku, u vezi sa zastojem u vezi s pregovorima Hrvatske o članstvu u Uniji, navodi BBC i iznosi ocjenu da bi to moglo nepovoljno utjecati na izglede Mađarske da sudjeluje u zapadnim projektima obnove Balkana.

Postaja podsjeća da su se Mađari zalagali da pregovori s Hrvatskom počnu u ožujku, ali je Europska komisija prihvatila preporuku Međunarodnog suda u Haagu i odgodila početak pregovora. "Neki diplomati došli su nam i rekli da neke vlade ne bi bile sretne ako bismo mi stali uz Hrvatsku. No mi nismo tu da činimo jedni druge sretnima. Ja nisam poštar", iznio je mađarski premijer novinarima u Budimpešti svoju verziju diplomatskog spora koji se dogodio u veljači i ožujku, prenosi BBC.

Gyurcsany je dodao da on mora zastupati interese svoje zemlje a za optužbe protiv Hrvatske rekao da su to "glasine i tvrdnje bez dokaza".

Reagirajući na primjedbe mađarskog premijera, jedan zapadni diplomatski izvor rekao je postaji da je više zemalja proslijedilo informacije Mađarskoj o slučaju u vezi s odbjeglim hrvatskim generalom Antom Gotovinom kao potporu tvrdnji da Hrvatska ne surađuje u potpunosti u pitanjima ratnih zločina. BBC navodi da je diplomatski izvor dodao da je "prilično iznenađenje to što Mađarska nije prihvatila ta gledišta i savjet suda u Haagu, koji je prihvatilo i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda".

Čini se da je Britaniju i druge zemlje razljutilo to što je mađarski premijer odlučio prihvatiti hrvatsku poziciju, a ne mišljenje Vijeća sigurnosti i Europske unije, nastavlja BBC i dodaje da bi se dugoročno moglo dogoditi da taj izgred nepovoljno utječe na izglede Mađarske da sudjeluje u zapadnim projektima obnove Balkana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙