FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetski rekord: 48 minuta za izračunavanje 13. korijena 200-znamenkastog broja

PARIZ, 14. travnja 2005. (Hina/AFP) - Francuski student informatikeAlexis Lemaire postavio je u srijedu novi svjetski rekord u mentalnomračunanju domislivši se u manje od 50 minuta trinaestog korijena200-znamenkastog broja, saznaje se iz časopisa Znanost i budućnost.
PARIZ, 14. travnja 2005. (Hina/AFP) - Francuski student informatike Alexis Lemaire postavio je u srijedu novi svjetski rekord u mentalnom računanju domislivši se u manje od 50 minuta trinaestog korijena 200-znamenkastog broja, saznaje se iz časopisa Znanost i budućnost.

U organizaciji mjesečnika, to natjecanje u "mentalnom računanju, najtežem na svijetu", odvijalo se pred dva službena svjedoka: sudskog poslužitelja i matematičara i popularizatora Jean-Paula Delayea.

200-znamenkasti broj, kazao je Jean-Paul Delaye, odabran je slučajno. Nakon 48 minuta i 51 sekundu, u 742. pokušaju, Alexis Lemaire oglasio je na kompjutoru očekivani rezultat, 16-znamenkasti broj.

Lemaire, koji priprema magisterij na Sveučilištu u Reimsu, 17. prosinca već je postavio svjetski rekord u mentalnom računanju domislivši se u 3,625 sekundi trinaestog korijena 100-znamenkastog broja. Time je srušen rekord 38-godišnjeg Nijemca Gerta Mittringa koji je 23. studenoga 2004. izračunao taj broj u 11,80 sekundi.

"Znanost mentalnog računanja, smatra Alexis Lemaire, nije zapravo razvijana, i ima još puno toga za otkriti" u tom području. Za računanje sa 16 znamenki ima 400 milijardi mogućnosti, ističe on.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙