FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 14. travnja 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 14. travnja 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

WASHINGTON - Američke vlasti poduzimaju mjere da se što prije uništi smrtonosni virus gripe koji je greškom poslan tisućama laboratorija diljem svijeta, iako tvrde da je mala opasnost da on izazove zarazu. Do sada nije otkriveno da je netko zaražen tim virusom u Sjedinjenim Državama i mala je vjerojatnost da se on prenese, rekla je Julie Gerberding, direktorica Centara za kontrolu i sprječavanje bolesti. Ipak, od više od 4.000 laboratorija u 18 zemalja zatraženo je da potvrde da su uništili uzorke virusa gripe poznatog kao H2N2 koji im je nepažnjom poslan kao dio opreme za testiranje, rekla je. Do sada je oko tisuću laboratorija poslalo izjave kojima potvrđuju da su uništili uzorke koje su primili. Od virusa gripe H2N2 je 1957. umrlo između milijun i četiri milijuna ljudi. Problem je što nakon 1968., kada je nestao, nije uključivan u cjepivo protiv gripe i nitko rođen nakon toga na virus nije imun. UN-ova Svjetska zdravstvena organizacija zatražila je ranije da laboratoriji diljem svijeta unište uzorke s virusom kojim ih je nepažnjom opskrbila američka organizacija Kolegij američkih patologa.

TOKIO - Čak četrdeset posto japanskih tvrtki susrelo se s prijetnjama gangstera i reketara, objavila je u četvrtak japanska policija. Prema istraživanju koje je provela policija 690 tvrtki, od njih 1.724 koje su odgovorile na anketu, priznalo je da su doživjele ucjenu. Čak 418 poduzeća iznuđivano je prošle godine, unatoč postroženim mjerama protiv "reketa" u korporacijama, u toj zemlji poznatog pod nazivom "sokaiya". Tvrtke koje su preko ankete prijavile neki oblik iznude ustvrdile su da su ih iznuđivali desničarski aktivisti, gangsteri i reketari ili predstavnici poduzeća povezanih s njima. Jedna je kompanija kroz takav oblik "reketa" platila više od 100 milijuna jena, dok ih je 48 reklo da je isplatilo do milijun jena, što je oko 55 tisuća kuna.

KAIRO - Talijanski arheolog otkrio je ostatke 30 britanskih vojnika koji datiraju iz 1798. kada se odigrala odlučujuća pomorska bitka između Francuske i Velike Britanije kod sjeverne obale Egipta, priopćilo je u srijedu britansko veleposlanstvo. Arheolog Paolo Gallo našao je tijela na jednom otoku u zaljevu Abu Qir, istočno od Aleksandrije, gdje je britanski admiral Horatio Nelson porazio francusku flotu Napoleona Bonapartea u Bitki na Nilu. Gallo je radio iskopine na otoku u potrazi za grčko-rimskim artefaktima kada je otkrio ostatke 30 britanskih mornara i vojnika, od kojih neki datiraju od bitke 1798., a drugi iz 1801., kada je Britanija poslala ekspedicijske snage na to područje. Tijelo zapovjednika britanske mornarice Jamesa Russella identificirano je po uniformi uz pomoć britanskog arheologa i pomorskog povjesničara Nicka Slopea, rekao je jedan dužnosnik veleposlanstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙