FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umro američki proizvođač automobila DeLorean

NEW YORK, 21. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - John DeLorean,instant-zvijezda na nebu američke automobilske industrije čije će sehit-vozilo pamtiti zahvaljujući SF-komediji "Povratak u budućnost", umro je u dobi od 80 godina, javlja u ponedjeljak Reuters.
NEW YORK, 21. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - John DeLorean, instant-zvijezda na nebu američke automobilske industrije čije će se hit-vozilo pamtiti zahvaljujući SF-komediji "Povratak u budućnost", umro je u dobi od 80 godina, javlja u ponedjeljak Reuters.

DeLorean, koji je umro u New Jerseyju od moždanog udara, zaposlio se kao 24-godišnjak u Chrysleru a 1973. napustio je sjajnu uzlaznu karijeru u Detroitu kako bi osnovao vlastitu tvornicu sportskih automobila DeLorean Motor Car Company.

Proslavio ga je njegov uradak DeLorean DMC-12, s vratima u obliku galebovih krila, superelegantnog dizajna i metalik karoserije, no tvrtka mu je propala 1983., nakon što je u tri godine proizvela manje od 9.000 primjeraka.

Njegov se automobil koristio kao sredstvo za putovanje kroz vrijeme u filmu "Povratak u budućnost" s Michaelom J.Foxom. Primjerak se čuva u tematskom parku Universal Studios u Los Angelesu i atraktivna je zanimacija brojnim posjetiteljima kojima se u tom pakru otkrivaju holivudski filmski trikovi.

Koliko poznat po svojim tehničkim inovacijama i rizičnim poslovima DeLorean se proslavio i brojnim ženidbama i neuspjelim izletom u trgovinu kokainom kojom je pokušao spasiti svoj posao od propasti. Odvjetnici su ga uspjeli osloboditi krivnje, kao i krivnje za iznuđivanje i pronevjeru. Nakon toga je 1983. objavio autobiografiju te proglasio stečaj 1999.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙