FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik austrijskog parlamenta u Saboru

ZAGREB, 13. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik Nacionalnog vijećaRepublike Austrije Andreas Khol s izaslanstvom sastao se u srijedu uHrvatskom saboru s Tončijem Tadićem, potpredsjednikom saborskog Odboraza međuparlamentarnu suradnju i s članovima Odbora, te s NikolomMakom, voditeljem izaslanstvom Hrvatsko-austrijske skupineprijateljstva, doznaje se iz službenog priopćenja.
ZAGREB, 13. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik Nacionalnog vijeća Republike Austrije Andreas Khol s izaslanstvom sastao se u srijedu u Hrvatskom saboru s Tončijem Tadićem, potpredsjednikom saborskog Odbora za međuparlamentarnu suradnju i s članovima Odbora, te s Nikolom Makom, voditeljem izaslanstvom Hrvatsko-austrijske skupine prijateljstva, doznaje se iz službenog priopćenja.

Prema istom izvoru, razgovaralo se o ulozi parlamenata u pregovaračkom procesu s Europskom unijom, važnosti pravodobnih i potpunih obavijesti koje izvršna vlast šalje u parlament u svim fazama pregovaračkoga procesa te o potrebi rasprave u parlamentu o svim pitanjima važnim za tijek pregovaranja.

Khol osobito drži značajnim određivanje središnjih točaka na kojima treba postići općedruštveni konsenzus i na kojima zatim treba posebno inzistirati u pregovorima. Rekao je da je Austrija slijedila danski model u kojem je vlada parlamentu dužna podastrijeti sve informacije, dodaje se u priopćenju.

Nakon ulaska u EU, Austrija je ustavnim promjenama normirala pravo suodlučivanja parlamenta, te se o svim zakonskim prijedlozima koji stižu iz Europske unije parlament mora očitovati, pojasnio je Kohl.

Tadić je govorio o potpori hrvatske javnosti europskim integracijama, koja je, prema najnovijim podacima ponovo viša od 50 posto. Naime, potpora hrvatske javnosti ulasku zemlje u EU je znatno pala uslijed odgode pregovora, kazao je Tadić svojim gostima.

Voditelj izaslanstva Hrvatsko-austrijske skupine prijateljstva u Hrvatskom saboru, Nikola Mak, osvrnuo se na položaj nacionalnih manjina u Hrvatskoj, rekavši da je to pitanje dobro riješeno nizom zakona, s naglaskom da se u svakodnevnom životu prava nacionalnih manjina i primjenjuju, stoji u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙