FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Z. Šeparović o Svetom Ocu i hrvatskom pravu na samostalnost

ZAGREB, 7. travnja 2005. (Hina) - Bez Svete Stolice i našega pape IvanaPavla II. ne bi bilo, barem ne tako brzo, međunarodnoga priznanjaRepublike Hrvatske, izjavio je bivši rektor zagrebačkoga Sveučilištai negdašnji ministar vanjskih poslova Zvonimir Šeparović.
ZAGREB, 7. travnja 2005. (Hina) - Bez Svete Stolice i našega pape Ivana Pavla II. ne bi bilo, barem ne tako brzo, međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske, izjavio je bivši rektor zagrebačkoga Sveučilišta i negdašnji ministar vanjskih poslova Zvonimir Šeparović.

Papa nam je bio velika uzdanica, istaknuo je Šeparović dodavši kako tada još nismo znali koliko će se Sveti Otac snažno osobno zauzimati za hrvatsku sudbinu.

Šeparović ističe kako je u "Apelu za Hrvatsku" iz travnja 1991. koji je tada predao Svetom Ocu stajalo kako je Hrvatska "zemlja na koju se vrši najveći i najopasniji pritisak, izložena bezobzirnim propagandnim napadima, vojnom pritisku i prijetnjama građanskim ratom."

Apel su potpisali Sveučilište, Matica hrvatska, HAZU, Društvo hrvatskih književnika i Hrvatski Pen-centar.

Šeparović napominje kako u Apelu stoji da se "svim sredstvima nastoji srušiti legalna vlast, uzdrmati samosvijest stanovništva i onemogućiti razvitak demokracije".

Vezu Hrvatske i Europe staru više od tisuću ljeta pokušavaju prekinuti, napisali su tada potpisnici Apela dodavši kako su posljedice pritiska na zemlju "alarmantne za sve države koje se demokratiziraju poslije sloma totalitarizma."

Šeparović je napomenuo kako se na tom susretu Sveti Otac živo zanimao za Hrvatsku izjavivši kako "narodni suverenitet predstavlja temeljnu vrijednost koja ima prednost pred državnim suverenitetom".

Hrvatski narod ima povijesno pravo na samostalnost i opstojnost, izjavio je tada Sveti Otac, podsjeća Šeparović, kojeg je tada Papa primio kao rektora zagrebačkog sveučilišta.

Na polusatnom sastanku s papom, Šeparović je tada izvijestio Svetoga Oca i o odluci sveučilišnih vlasti kojom je Katolički bogoslovni fakultet vraćen u sklop zagrebačkoga Sveučilišta.

Sveučilište je tom prigodom Svetom Ocu darovalo Jordanovu sliku "Pieta".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙