FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kako riješiti problem s arsenom u andrijaševačkom vodovodu?

ZAGREB, 12. travnja 2005. (Hina) - Onečišćenost arsenom nije razlog štoje u studenome 2002. zabranjeno piti vodu iz andrijaševačkog vodovoda,već je to učinjeno zbog pretjerane količine željeza, nitrata, nitrita,mangana i amonijaka.
ZAGREB, 12. travnja 2005. (Hina) - Onečišćenost arsenom nije razlog što je u studenome 2002. zabranjeno piti vodu iz andrijaševačkog vodovoda, već je to učinjeno zbog pretjerane količine željeza, nitrata, nitrita, mangana i amonijaka.

Stoga nadležne institucije za sada nemaju rješenje za najnoviji problem vezan uz onečišćenost vode arsenom, čemu je, po jednoj znanstvenoj studiji, u većoj ili manjoj mjeri izloženo oko 100 tisuća Slavonaca.

To bi ukratko mogao biti sažetak informacija o tom problemu iz više nadležnih izvora.

Ivan Katić, šef eksploatacije vode u vinkovačkom vodovodu i kanalizaciji, upozorio je da na tom području oko pedeset vodovoda ima neispravnu ili dvojbenu vodu. Za kvalitetu vode može se jamčiti samo za Osijek, Vinkovce, Vukovar i Ilok. Drugi nemaju potrebnu preradu vode, a društvo nema novca za investicije, naveo je, dodajući kako srž problema vidi u tome da su "jedno naredbe, a drugo stvarne mogućnosti".

Mogućnost osiguranja manje količine vode za piće smatra dvojbenom jer, kaže, kada su prije dvije godine u ljeto doveli cisternu u Lovas i Svinjarevce, postavilo se pitanje biokemijske stabilnosti te vode.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za toksikologiju Franjo Plavšić navodi da "voda iz andrijaševačkog vodovoda nije za piće". "Nema se tu što govoriti", rekao je dodajući kako, dok se ne istraži, ne može govoriti kakve posljedice taj stupanj arsena može imati po zdravlje ljudi.

Nisu to tako visoke koncentracije kao u svjetskim žarištima, ali, prema prvim podacima koje sam vidio samo letimično, kod ljudi koji piju takvu vodu uočena je učestala pojava povišenog krvnog tlaka, naveo je Plavšić.

Navodeći da se arsen u tamošnjoj vodi ne tretira kao zdravstveni problem, ravnateljica Županijskog zavoda za javno zdravstvo Kata Krešić zauzela se za podizanje razine istraživanja koja bi osvijetlila problem i zaštitila ljude.

Pomoćnik ministra zdravstva Ivo Afrić smara da rješenje nije u zabranama. "To je fluidna odluka koja se ne može provesti, nego moramo težiti dovođenju vode u granice dopuštenih veličina", kazao je.

Od Državne uprave (za vode) zatražio je da se očituje o problemu i dostavi podatke o prosječnim veličinama kako bi se Ministarstvo zdravstva "moglo suočiti s problemom".

Inače, problem s arsenom u vodi za piće najizraženiji je u Bangladešu gdje bi, po nekim procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), arsen mogao prouzročiti 'kancerogenu epidemiju' i s do 270.000 smrtnih slučajeva.

Inače, WHO je preporučio da se dopuštena razina arsena u vodi za piće ograniči na 10 mikrograma po litri. Hrvatska je prihvatila tu preporuku, ali ju ne može u cijelosti provoditi upravo zbog spomenutih područja, pa će još neko vrijeme zadržati dopuštenu pet puta veću razinu arsena.

Na području Vukovarsko-srijemske županije, gdje je žarište problema vezanog uz količine arsena u vodovodima, nadležne službe o tome nema tko službeno obavijestiti.

Naime, laboratorij vinkovačkog vodovoda i kanalizacije istražuje arsen samo neslužbeno, a Veterinarski zavod u Vinkovcima, čijim se uslugama službeno koriste, nema opremu za njegovo bilježenje.

Zastupnik vlasnika lokalnog andrijaševačkog vodovoda, načelnik andrijaševačke općine Ivan Gerovac, kaže da je općina poduzela što je mogla. "Obavijestili smo javnost pa su građani jedno vrijeme kupovali vodu za piće. Jedno je što bi trebalo, drugo što su naše mogućnosti", rekao je ocjenivši kako su novinari informacijom o arsenu uznemirili javnost, što koriste njegovi politički protivnici pred lokalne izbore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙