FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski plemićki zbor izabrao novo vodstvo

ZAGREB, 9. travnja 2005. (Hina) - Hrvatski plemićki zbor održao jedanas u Zagrebu sedmu izbornu sjednicu Velikog vijeća na kojoj jeizabrano novo vodstvo i primljeno dvadeset novih članova.
ZAGREB, 9. travnja 2005. (Hina) - Hrvatski plemićki zbor održao je danas u Zagrebu sedmu izbornu sjednicu Velikog vijeća na kojoj je izabrano novo vodstvo i primljeno dvadeset novih članova.

Za predsjednika je izabran Ivo pl. Durbešić, koji je u planu budućeg rada, među inim, istaknuo izradu zbornika hrvatskog plemstva.

Promijenjen je statut Zbora kako bi bio suglasan s europskim, i kako bi udruga hrvatskih plemića mogla biti primljena u Europsku udrugu plemstva (CILANE).

Zbor ima 135 članova, što je oko polovice plemićkih obitelji u Hrvatskoj, a prijem u članstvo nije dodjeljivanje plemićkih titula nego potvđivanje da su njegovi članovi potomci plemenite loze po neprikinutoj muškoj liniji, rečeno je.

U današnjoj zgradi Hrvatskog povijesnog muzeja u Zagrebu, u Palači Oršić Rauch iz 18. stoljeća, gdje je održana sjednica, plemići su potom razgledali postavljenu izložbu "Život u palači".

Sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske Milan Vuković pozdravio je Zbor i podržao njegovu okrenutost povijesti i prošlosti zbog "njegovanja pozitivnih hrvatskih vrijednosti".

Hrvatski plemićki zbor u studenome 1995. godine osnovala je skupina 17 potomaka plemićkih loza iz Hrvatske: Dubrovnika, Splita, Like, Zagrebačke županije i drugih povijesnih hrvatskih krajeva.

Zbor je nacionalna udruga hrvatskoga plemstva čiji je cilj "okupiti sve što je od hrvatskoga plemstva ostalo, a poštuje tradiciju i voli svoju zemlju".

Zbor "ne teži za privilegijama, a želi služiti svojoj zemlji", kao su su "služili preci od Krbavskog polja do Klisa, od Siska do Lepanta i Sigeta, a na tragu kulturne i etičke baštine koju susrećemo kod dubrovačke vlastele", kaže se u dokumentima Zbora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙