FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski izvoznici o odgodi početka pregovora

ZAGREB, 17. ožujka 2005. (Hina) - Udruga Hrvatskih izvoznika (HIZ) dajesvoju potporu za intenzivan nastavak aktivnosti za početak pregovoraza ulazak Hrvatske u Europsku uniju, ali ne smatra da je sam hrvatskiizvoz ozbiljnije ugrožen odlukom ministara vanjskih poslova Europskeunije o odgodi početka pregovora, priopćeno je danas iz HIZ-a.
ZAGREB, 17. ožujka 2005. (Hina) - Udruga Hrvatskih izvoznika (HIZ) daje svoju potporu za intenzivan nastavak aktivnosti za početak pregovora za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, ali ne smatra da je sam hrvatski izvoz ozbiljnije ugrožen odlukom ministara vanjskih poslova Europske unije o odgodi početka pregovora, priopćeno je danas iz HIZ-a.

"Hrvatski izvoznici s jedne strane izražavaju žaljenje što je došlo do odgode o početku pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, ali s druge strane to hrvatskim gospodarstvenicima, koji će znati korisno iskoristiti ovo predpristupno razdoblje daje više vremena za pripremu s žestokom tržišnom konkurencijom koja vlada u Europskoj uniji", navodi se u priopćenju izjava predsjednika HIZ-a Darinka Bage.

Dodaje se da bi početak pregovora s EU bio snažan poticaj za intenzivniju gospodarsku suradnju i trgovinu s zemljama članicama EU, pa shodno tome i izvoza. No, kako su izvozni poslovi složeni i iziskuju dugotrajne pripreme, edukaciju, analize i istraživanje tržišta, razvoj proizvoda i usluga te je za realizaciju uspješnog izvoznog posla potrebno i više od godinu dana, ova odgoda ne može kratkoročno značajnije utjecati na izvoz.

Hrvatskim su izvoznicima već sada na raspolaganju određene beneficije, pristup na javne natječaje EU, kao i određena sredstva koja Hrvatska ostvaruje kao zemlja kandidat, kažu u HIZ-u te dodaju kako smatraju da se hrvatske tvrtke trebaju više fokusirati na taj segment pripremnih aktivnosti u razdoblju od nekoliko godina do dana ulaska Hrvatske u EU.

"Ulazak Hrvatske u EU te početak pregovora o pristupanju EU je izuzetno važno pitanje, te odgoda početka pregovora može za posljedicu imati snižavanje boniteta, te porast troškova kapitala i time usporavanje svih gospodarskih aktivnosti", navodi se u priopćenju HIZ-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙