FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europa planira spuštanje na Mars

ZAGREB, 8. travnja 2005. (Hina) - Europa je potvrdila nakanu daponovno pokuša izvesti slijetanje na Crveni Planet radi istraživanjabudućega ili sadašnjeg života na njemu.
ZAGREB, 8. travnja 2005. (Hina) - Europa je potvrdila nakanu da ponovno pokuša izvesti slijetanje na Crveni Planet radi istraživanja budućega ili sadašnjeg života na njemu.

Europska svemirska agencija (ESA) vjerojatno će poslati robota na površinu Marsa, kako prenosi BBC. Robot će izvesti detaljnu analizu terena i biologije planeta.

Očekuje se da misija uzleti sa Zemlje u lipnju 2011., da u lipnju 2013. stigne na cilj.

ESA naglašava da će njezina misija nadopuniti, a ne duplicirati posao koji obavlja NASA.

Prijašnji pokušaj Europske svemirske agencije da dosegne površinu Marsa propao je 2003. kad je sonda Beagle 2 nestala bez traga.

Vodeći znanstvenici i dužnosnici iz agencije sastali su se ovaj tjedan da procijene najbolje mogućnosti za slijetanje i u petak su objavili svoje zamisli.

Veliki dio planiranja i dizajniranja još treba obaviti, a misiju će morati odobriti i države članice Europske svemirske agencije. Ministri će svoj pristanak dati u prosincu na sastanku vijeća Europske svemirske agencije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙