FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Aziji svake godine umre više od tri milijuna djece

NEW DELHI, 7. travnja 2005. (Hina/dpa) - Više od tri milijuna djece i17.000 majki umre svake godine u Aziji, kaže se u izvještaju Svjetskezdravstvene organizacije (WHO) objavljenom u New Delhiju u četvrtak.
NEW DELHI, 7. travnja 2005. (Hina/dpa) - Više od tri milijuna djece i 17.000 majki umre svake godine u Aziji, kaže se u izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavljenom u New Delhiju u četvrtak.

Posebni izvještaj za jugoistočnu Aziju objavljen je uoči objavljivanja globalnoga izvještaja WHO-a za 2005. koji se bavi zdravljem majki, novorođenčadi i djece.

Izvještaj se bavi sljedećim zemljama jugoistočne Azije: Bangladešom, Butanom, Sjevernom Korejom, Indijom, Indonezijom, Maldivima, Mijanmarom (bivša Burma), Nepalom, Šri Lankom, Tajlandom i Istočnim Timorom.

U toj regiji živi četvrtina svjetskoga stanovništva, a od toga je 50 posto reproduktivne dobi. Procjenjuje se da se svake godine u tim zemljama rodi 37 milijuna djece, ali mnoga ne žive više od mjesec dana.

"To je apsolutno neprihvatljivo i tragično je jer imamo znanja i tehnologiju koja može spriječiti veliku većinu tih smrti", kaže regionalni direktor WHO-a Samlee Plianbangchang.

Te su zemlje geografski i politički raznolike, ali stanovništvo im većinom živi u ruralnim područjima i nije im dostupna kvalitetna zdravstvena zaštita. Pothranjenost je prisutna u više od pedeset posto tih slučajeva.

Prema izvještaju WHO-a, ima dovoljno dokaza da je moguće spriječiti najmanje šezdeset posto svih dječjih smrti u jugoistočnoj Aziji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙