FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

6 azijskih zemalja za obustavu trgovine ljudima

HANOJ, 31. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Policije i vlade šest azijskihzemalja dogovorile su u četvrtak tijesnu suradnju u borbi protivtrgovine ljudima u području rijeke Mekong gdje kriminalci najvišeugrožavaju žene i djecu.
HANOJ, 31. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Policije i vlade šest azijskih zemalja dogovorile su u četvrtak tijesnu suradnju u borbi protiv trgovine ljudima u području rijeke Mekong gdje kriminalci najviše ugrožavaju žene i djecu.

"Područje Mekonga najveće je žarište trgovine ljudima u svijetu", kazao je Jordan Ryan iz vijetnamske podružnice Programa za razvoj Ujedinjenih naroda (UNDP) na konferenciji koja je okupila predstavnike Kambodže, Kine, Laosa, Mianmara (bivša Burma), Tajlanda i Vijetnama.

Brzo rastuće gospodarstvo u tome području pojačalo je već veliki jaz između bogatih i siromašnih, što dodatno potiče kriminal i pogađa "najranjivije članove društva, a to su djeca, mlade žene, siromašni i oni koji žive na marginama", rekao je Ryan obraćajući se i okupljenim donatorima, diplomatima i međunarodnim organizacijama.

Prema UN-u svake godine u svijetu proda se od pola milijuna do 4 milijuna ljudi. A samo u regiji Azije i Pacifika, prema procjeni UN-ove agencije za djecu (UNICEF) preda se oko 200.000 osoba.

Nečasnom trgovinom bave se dobro organizirane kriminalne bande kojima djelatnost raste, primjerice u Kini, zahvaljujući vrlo raširenoj korupciji vladajućih struktira i širenju siromaštva.

Sve je veći problem i krijumčarenje žena i djece u Kinu iz Vijetnama, pa je tako 2002. godine 141 vijetnamska djevojčica spašena od prodaje u kineskom pograničnom gradu. No deseci tisuća Vijetnamki i djece prodani su u inozemstvo, piše u četvrtak dnevnik Vietnam News.

List navodi procjenu UNICEF-a da su stvarne brojke deset puta veće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙