FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vatikan: Konklava od 18. travnja

RIM, , 6. travnja 2005. (Hina) - Konklava za izbor novog Pape će početi18. travnja, a kardinalima okupljenim u srijedu na četvrtoj općojkongregaciji pročitana je oporuka Ivana Pavla II., obavijestio jenovinare šef Ureda za tisak Svete Stolice Joaqin Navarro-Valls.
RIM, , 6. travnja 2005. (Hina) - Konklava za izbor novog Pape će početi 18. travnja, a kardinalima okupljenim u srijedu na četvrtoj općoj kongregaciji pročitana je oporuka Ivana Pavla II., obavijestio je novinare šef Ureda za tisak Svete Stolice Joaqin Navarro-Valls.

Oporuka je pisana na poljskom i sadrži petnaest stranica, s tim što je na nekima od stranicama samo nekoliko redaka, na drugima je ispunjeno pola stranice te je pisana u razmacima od više godina. Prvi tekst oporuke je započet 1979. godine.

Sadržaj i detalji oporuke biti će objavljeni u četvrtak, kada budu prevedeni s poljskoga na talijanski jezik. U oporuci se, međutim, potvrdio je Navarro Valls, zasigurno ne nalazi ime kardinala kojega je Ivan Pavao II. imenovao u listopadu 2003. ne objavivši javno njegovo ime, nego ga zadržavši u srcu (in pectore).

Još se ne zna koliko će od 117 kardinala sudjelovati na konklavi, jer su neki već zbog bolesti otkazali svoj dolazak, pa će točan broj biti objavljen prije samoga početka tog kardinalskog sastanka na kojemu treba izabrati nasljednika Ivanu Pavlu II. Nakon mise, koju će održati u ponedjeljak 18. travnja ujutro, kardinali će se poslijepodne povući u Sikstinsku kapelu na prvo glasovanje i ako tada ne uspiju izabrati novoga papu, sastat će se narednoga jutra na dva glasovanja, pa poslijepodne na dva, i tako dok jedno ime ne dobije dvotrećinsku većinu glasova prisutnih kardinala.

Bazilika sv. Petra u četvrtak navečer će se zatvoriti tako da će se u njoj samo do tada moći odavati počast Ivanu Pavlu II., a nakon toga će se bazilika i Trg sv. Petra pripremiti za pokop koji će se održati u petak, 8. travnja. Započet će s misom u 10 sati, koju će predvoditi dekan Kardinalskog zbora Joseph Ratzinger, i trajat će tri sata.

U četvrtak će se također znati i točan popis svih šefova država i vlada koji će doći na pokop Ivanu Pavlu II. Izvanredni povjerenik za događaje oko pokopa Ivana Pavla II., šef civilne zaštite Paulo Bertolaso upravo je objavio da će se Papi moći odati počast samo oni koji se sada nalaze u redu, jer treba čekati i do dvanaest sati za ulazak u baziliku.

Na današnjem sastanku sudjelovalo je 116 kardinala od 122 koliko ih već ima u Rimu.

Do sada je u Vatikanu, uz stalno akreditirane novinare, akreditirano još 3.500 novinara iz svih svjetskih medija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙