FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izjave kardinala o kvalitetama koje treba imati novi papa

VATIKAN, 5. travnja 2005. (Hina) - Bit će vrlo teško izabrati novogpapu, jer zasad nema vidljivog kandidata koji bi u sebi imao svepotrebne kvalitete, rekli su neki od više od stotinu kardinalaKatoličke crkve koji će se u drugoj polovini travnja okupiti ukonklavi u Sikstinskoj kapeli kako bi izabrali nasljednika Ivana PavlaII.
VATIKAN, 5. travnja 2005. (Hina) - Bit će vrlo teško izabrati novog papu, jer zasad nema vidljivog kandidata koji bi u sebi imao sve potrebne kvalitete, rekli su neki od više od stotinu kardinala Katoličke crkve koji će se u drugoj polovini travnja okupiti u konklavi u Sikstinskoj kapeli kako bi izabrali nasljednika Ivana Pavla II.

"Mislim da će ovo biti teška konklava, jer zasad još nema nikoga tko bi bio 'papinskoga kova'", rekao je poljski kardinal Zenon Grocholewski.

"Teško je reći tko može biti kandidat. No isključujem nacionalni ključ. Jedini će kriterij biti izbor osobe pogodne za novo doba, pri čemu je nebitno je li iz Afrike, Italije ili Amerike", ustvrdio je.

Njemački kardinal Friedrich Wetter kaže kako bi volio papu koji bi bio utjelovljen u Kristu poput Ivana Pavla II. "Mislim da će prilikom izbora na djelu biti Duh Sveti. Uvjeren sam de će doći pravi čovjek, ali tko će to biti, još nitko ne može reći", ustvrdio je.

Kardinal Peter Turkson iz Gane rekao je kako ne zna za koga će glasovati, ali da je "moguće da bude izabran afrički Papa", a južnoafrički kardinal Wilfred Napier smatra da bi bilo "odlično da to bude netko s pulsirajućeg juga, gdje se vjera živi s mnogo entuzijazma".

"Mislim da bi idealno bilo izabrati nekog sličnog Ivanu Pavlu II, u smislu u kojem je on bio narodni papa, koji je posebno bio sklon mladima, trebamo osobu koja se može nositi sa svjetskim silama na način da ih uskladi s moralnim načelima. Treba nam proročanski glas, ali i vrlo sućutna osoba," naglasio je Napier.

"Možda najprecizniji opis bi bio - treba nam još jedan Ivan Pavao II, u tom smislu što je Ivan bio voljeni učenik, pun sućuti i ljubavi za čovjeka, a Pavao je bio vrlo, vrlo strog... Treba nam prorok i pastor", dodao je.

Američki kardinal Theodore McCarrick smatra da će novi papa morati biti čovjek s "mnogo talenata, hrabrosti i sposobnosti da se približi ljudima, da im pokaže da ih voli, jer to treba današnjem svijetu".

"Doći će papa koji će neke stvari raditi drukčije. No to je bilo tako i s njegovim prethodnicima. Poslije Pija XII mislilo se - "Tko može naslijediti ovog Papu?". Došao je Ivan XXIII i mislili su da je prestar, a on je napravio velike stvari. Pa Pavao VI, različit, a velik na svoj način. Svaki je bio različit i svaki je bio pravi papa za svoje vrijeme", rekao je Wetter.

Francuski kardinal Bernard Panafieu smatra da prije svega kod izbora treba voditi računa o "izazovima s kojima je suočena Crkva u modernom svijetu i načinima na koji ona može na njih odgovoriti u ime Biblije".

Claudio Hummes, kardinal iz Brazila, zemlje s najvećim brojem katolika na svijetu, smatra kako bi novi papa "morao nastaviti dijalog sa znanošću, drugim vjerama, društvom, s biotehnologijom, biologijom i bioetikom - sa svim područjima koja se razvijaju brzo i u kojima ima puno toga za raspraviti".

Čileanski kardinal Francisko Javier Errazuriz vjeruje da će se crkva i pri izboru pape "otvoriti" prema zemljama trećeg svijeta i Južne Amerike, a njegov sunarodnjak Jorge Medina kaže kako za papu "prije svega želi pastira" i da "neće glasovati za političara".

Također, prema njegovom stajalištu, "svaki papa mora biti konzervativan", jer čuva tradiciju. "Nijedan papa ne može biti liberalan uz crkvenu doktrinu", smatra Medina.

"Ono što bih ja želio i što tražim od Boga, jest da bude izabran čovjek koji je pravi svetac, onaj u kojemu možete vidjeti svjetlo Kristovo", kaže francuski kardinal Philippe Barbarin, dodajući kako je sve ostalo - njegovo podrijetlo, dob, izgled - od drugorazredne važnosti.

"Nemam nikog posebnog na umu, ali želim Crkvi nekoga tko će nastaviti u smjeru koji je odabrao Ivan Pavao II", rekao je kardinal s Novog Zelanda Tom Williams.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙