FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uskoro donošenje kodeksa korporacijskog upravljanja

ZAGREB, 6. travnja 2005. (Hina) - Najkasnije u drugoj polovici ovegodine Odbor za izradu Kodeksa korporacijskog upravljanja trebao bipredstaviti prijedlog toga dokumenta, najavila je na okruglom stolu okorporacijskom upravljanju direktorica Varaždinske burze MelitaMarčeta Racanović.
ZAGREB, 6. travnja 2005. (Hina) - Najkasnije u drugoj polovici ove godine Odbor za izradu Kodeksa korporacijskog upravljanja trebao bi predstaviti prijedlog toga dokumenta, najavila je na okruglom stolu o korporacijskom upravljanju direktorica Varaždinske burze Melita Marčeta Racanović.

Podloga za njegovo donošenje, kako je rekla, bit će rezultati istraživanja o stanju korporativnog upravljanja u Hrvatskoj, koje je dovršeno prije dva tjedna i uskoro bi trebalo biti predstavljeno javnosti.

Potrebu donošenja kodeksa istaknula je većina sudionika u raspravi na okruglom stolu, koji je organizirala konzultantska kuća Deloitte.

Kodeks je uobičajen u svim razvijenim tržišnim ekonomijama, a najčešće predviđa obvezu uprava i nadzornih odbora društava čije dionice kotiraju na burzi da svake godine daju izjavu o tome da su postupali u skladu s preporukama koje su objavljene u kodeksu, pojasnio je Siniša Petrović sa zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Uspješno korporacijsko upravljanje, odnosno briga korporacije za korektan odnos društva i njegovih dioničara, transparentnost u poslovanju i uspješan odnos s poslovnom i širom društvenom okolinom, povećava vrijednost korporacije i šalje pozitivne poruke investitorima, istaknuo je ekonomski analitičar Žarko Primorac.

Za učinkovito korporacijsko upravljanje prema njegovu mišljenju važni su izgrađenost pravnog sustava, tržišna kapitalizacija, učinkovitost sudstva i razina korupcije. Bitne hrvatske zakonske odredbe u skladu su sa smjernicama Europske unije, no tržišna kapitalizacija je, ocjenjuje Primorac, još niska zbog nedovoljne razvijenosti domaćih burzi. Ograničavajući faktori za razvoj tržišta kapitala su po njegovu mišljenju i neučinkovit pravni sustav kao i visoka razina korupcije.

Predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost Darko Marinac pak navodi rezultate istraživanja provedenog u sklopu Partnerstva za financijsku stabilnost o korporacijskoj društvenoj odgovornosti 10 najvećih kompanija u regiji po tržišnoj kapitalizaciji, po kojima se Hrvatska nalazi na razini razvoja korporacijskog upravljanja na kojoj su zemlje srednje i istočne Europe bile prije 2-3 godine.

Po njegovim riječima, razvoj korporativnog upravljanja sveden je na tvrtke službenog tržišta Zagrebačke burze, koje su pokazale spremnost da se usuglase sa OECD-ovim smjernicama, dok tvrtke u kotaciji javnih dioničkih društava zasad ne pokazuju veći interes.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙