FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irska javnost negoduje jer nije proglašen dan žalosti za Papom

DUBLIN, 6. travnja 2005. (Hina) - Odluka irskih vlasti da proglašenjeslužbenog dana žalosti zbog smrti pape Ivana Pavla II nije nužnoizazvala je veliko negodovanje irske javnosti.
DUBLIN, 6. travnja 2005. (Hina) - Odluka irskih vlasti da proglašenje službenog dana žalosti zbog smrti pape Ivana Pavla II nije nužno izazvala je veliko negodovanje irske javnosti.

U dnevnicima popularne britanske televizije Sky News, koja u udarnim terminima emitira posebne vijesti za irsku javnost, predstavljeni su rezultati tv ankete u kojoj je 90 posto ispitanika razočarano vladinom odlukom o neproglašavanju državne žalosti.

Brojni gledatelji, koji su se uredništvu obraćali putem e-maila, takvu su odluku nazvali skandaloznom i sramotnom za Irsku, jednu od najkatoličkijih nacija u Europi, koju je Papa Ivan Pavao II među prvima posjetio već prve godine svojeg pontifikata. Mnogi se prisjećaju Papinih riječi da ljubi tu napaćenu katoličku zemlju, izgovorenih nakon što je simbolički poljubio zemlju.

Objavljeno je i jedno od pisama gledatelja koji se pita jesu li irski vlastodršci svjesni da nije isključena vjerojatnost da je i sam Papa mogao doznati kako su u Irskoj, dva mjeseca prije njegove smrti, organizirane kladionice o tome tko će biti sljedeći Papa, što je još tada izazvalo burne reakcije crkvenih krugova.

U Irskoj su zastave spuštene na pola koplja, poput još nekih zemalja koje nisu proglasile dan žalosti, a u petak, na dan pogreba, u irskim se školama nastava neće održati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙