FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Albright: Hrvatska primjer promjena na Balkanu

ZAGREB, 5. travnja 2005. (Hina) - Za Hrvatsku i bivše jugoslavanskerepublike je važna već i činjenica da je ono što se događa uBruxellesu za nju važnije od onoga što se događa u Beogradu, ocijenilaje za postaju Glas Amerike bivša državna tajnica SAD-a MadeleineAlbright upitana da prokomentira približavanje Hrvatske Europskojuniji.
ZAGREB, 5. travnja 2005. (Hina) - Za Hrvatsku i bivše jugoslavanske republike je važna već i činjenica da je ono što se događa u Bruxellesu za nju važnije od onoga što se događa u Beogradu, ocijenila je za postaju Glas Amerike bivša državna tajnica SAD-a Madeleine Albright upitana da prokomentira približavanje Hrvatske Europskoj uniji.

Na upit misli li da je Hrvatska spremna biti član europske obitelji, gospođa Albright je izjavila da nije na njoj da o tome sudi. "No važna je i sama činjenica što za bivše jugoslavenske republike postaje puno značajnije ono što se događa u Bruxellesu nego situacija u Beogradu", rekla je Madeleine Albright prigodom predstavljanja u Washingtonu još jednog izdanja njenih memoara "Madam Secretary", prenosi VOA.

Madeleine Albright je upitana da prokomentira situaciju u Hrvatskoj i ulogu Hrvatske na jugoistoku Europe, te napore Republike Hrvatske da postane članicom Europske unije, naglasila da je zanima razvoj situacije u Hrvatskoj i demokratski izbori u zemlji, kao i uloga koju Hrvatska može imati "kao primjer promjena na Balkanu". "Ohrabruje to što Hrvatska ima mogućnost da postane zaista dobar član europske obitelji", kaže bivša državna tajnica SAD-a.

Madeleine Albright smatra da je Hrvatska napravila "sjajne korake naprijed, a u tome su vrlo važni demokratski izbori". "No ostala su još neka vrlo značajna pitanja, prvenstveno suradnja sa sudom za ratne zločine. To je pitanje koje Hrvatsku sprječava da napravi još veći pomak prema ulasku u Europsku uniju", naglašava Albright.

Albright je u razgovoru sa čitateljima u washingtonskoj knjižari istaknula i papu Ivana Pavla II. kao "jednog od svojih junaka". "Papa je doista bio izvanredna osoba, zbog mnogo stvari. Za nekoga tko dolazi iz istočne i središnje Europe, poput mene, on je doista bio poseban, prvenstveno zbog onoga što je učinio dok je bio nadbiskup u Poljskoj, a zatim i kada je postao papa. Njegov put u Poljsku 1979. godine, doista je pridonio promjenama. Ako postoji pojedinac koji može biti zaslužan za okončanje komunizma onda je to papa Ivan Pavao II. Nadam se da će i njegov put na Kubu, od prije nekoliko godina, također dovesti do demokratskih promjena i u toj zemlji", rekla je Albright.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙