FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa će biti pokopan u petak u bazilici svetog Petra

RIM, 4. travnja 2005. (Hina) - Pogreb Pape Ivana Pavla II. bit će upetak, u kripti bazilike svetog Petra, odlučili su kardinali uponedjeljak na prvom sastanku poslije papine smrti, obavijestio jenovinare šef Ureda za tisak Svete Stolice Joaqin Navarro-Valls.
RIM, 4. travnja 2005. (Hina) - Pogreb Pape Ivana Pavla II. bit će u petak, u kripti bazilike svetog Petra, odlučili su kardinali u ponedjeljak na prvom sastanku poslije papine smrti, obavijestio je novinare šef Ureda za tisak Svete Stolice Joaqin Navarro-Valls.

Na prvom sastanku kongregacije u dvorani Bologna Apostolske palače u Vatikanu, 65 kardinala prisegnulo je Apostolskom ustavu, a nakon toga je održan drugi sastanak, na kojemu su se kardinalima pridružili zamjenik državnog tajnika Leonardo Sandri i organizatori obreda te su donijeli odluku da će se pogreb Ivana Pavla II. održati u petak.

Misu oproštaja u 10 sati na Trijemu ispred bazilike svetog Petra predvodit će dekan Kardinalskog zbora Joseph Ratzinger. Nakon mise Papa će biti pokopan u tzv. grotama, odnosno u kripti bazilike, vjerojatno na mjestu gdje je bio pokopan Ivan XXIII., koji je nakon beatifikacije premješten u baziliku.

U ponedjeljak poslijepodne u 17 sati posmrtni ostaci Ivana Pavla II. bit će premješteni iz dvorane Clementina u baziliku. Tijelo Ivana Pavla II. bit će iznijeto kroz brončana vrata i preneseno preko Trga sv. Petra. Nakon što posmrtni ostaci Svetog Oca budu premješteni i izloženi pored baldahina u bazilici, vjernici će, vjerojatno od 18 sati nadalje, moći odavati počast. Govor će održati kardinal kamerlengo, Eduardo Martinez Somalo. Bazilika će biti otvorena cijelu noć.

Kardinali će se ponovno sastati u utorak ujutro u 10 sati u dvorani Sinode, koja je veća, jer se očekuje dolazak i drugih kardinala. Ukupno ima 183 kardinala, od kojih će 117 sudjelovati na konklavi.

Datum konklave još nije određen.

Srce Pape Ivana Pavla II. neće biti prebačeno u Poljsku kako su to htjeli njegovi sunarodnjaci, izjavio je u ponedjeljak bliski suradnik krakowskog nadbiskupa kardinala Franciszeka Macharskog.

"Ni Papa ni njegovo srce neće ležati u katedrali na Wawelu", rekao je otac Janusz Bielanski.

Brojni Poljaci smatraju da je barem Papino srce trebalo ležati u kripti wawleske katedrale, gdje su pokopani poljski kraljevi i kraljice, a iznad oltara i sveti Stanislav, svetac zaštitnik Krakowa i Poljske. U toj je katedrali Karol Wojtyla služio svoju mladu misu.

"Razgovarao sam o tome s kardinalom Macharskim. Rekao mi je: čovjek se pokapa čitav, bez kirurških intervencija", dodao je otac Bielanski.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙