FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obavijest korisnicima: Dopuna vijesti "Mesić pomilovao ..."

ZAGREB, 4. travnja 2005. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti "Mesićpomilovao Krunoslava Marčinka" dopune pretposljednji odlomak tako dase na kraju doda rečenica: U prosincu prošle godine zagrebačkižupanijski sud ukinuo je tu presudu pa se očekuje ponovno suđenje.
ZAGREB, 4. travnja 2005. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti "Mesić pomilovao Krunoslava Marčinka" dopune pretposljednji odlomak tako da se na kraju doda rečenica: U prosincu prošle godine zagrebački županijski sud ukinuo je tu presudu pa se očekuje ponovno suđenje.

Dopunjenu vijest donosimo u cijelosti:

ZAGREB, 4. travnja (Hina) - Krunoslavu Marčinku, osuđenom na tri godine zbog malverzacija s dionicama propale Glumina banke, zatvorska je kazna odlukom o pomilovanju predsjednika Republike preimenovana u uvjetnu.

Posljednjom odlukom o pomilovanju predsjednika Republike Stjepana Mesića, objavljenoj 1. travnja u Narodnim novinama, Marčinku je zatvorska kazna izmijenjena u uvjetnu osudu koja se neće primjeniti ukoliko u naredne tri godine ne počini novo kazneno djelo.

Krunoslav Marčinko pravomoćno je osuđen u srpnju 2003. odlukom Vrhovnog suda koji mu je kaznu povisio na tri godine, nakon što je uvažio žalbe tužiteljstva na prvostupanjsku presudu. Prvom je presudom zagrebačkog Županijskog suda, iz srpnja 2002., osuđen na godinu dana zatvora.

Godinu dana kasnije Vrhovni je sud na sedam godina povisio i kaznu njegovom ocu i vlasniku banke oštećene za 14,7 milijuna kuna Marku Marčinku, koji je ranije nepravomoćno osuđen na četiri godine. Osim oca i sina Marčinko u tom je slučaju osuđen i bivši direktor Glumina leasinga Ivan Perić kojemu je Vrhovni sud potvrdio kazna od godine i pol zatvora.

U presudi je navedeno da su osuđenici postupali po prethodnom dogovoru, kako bi se Marko Marčinko "nepripadno materijalno okoristio" prisvajanjem novca, fiktivno prikazanog kao razlika između prodajne i kupovne cijene osnivačkih dionica Glumina banke. U tim transakcijama Marčinko je, osim kao predsjednik Uprave banke, nastupao i kao direktor trgovačkog društva Glumina te opunomoćenik šest tvrtki, čiji je direktor bio njegov sin Krunoslav.

Nakon pravomoćne presude Marko Marčinko je iz pritvora premješten na izdržavanje zatvorske kazne, a prošle mu je godine odbijen zahtijev za pomilovanje.

Odvjetnica Krunoslava Marčinka Melita Pelc Hini je izjavila da iz Ureda Predsjednika nisu dobili nikakvo obrazloženje odluke o pomilovanju Krunoslava Marčinka, već samo obavijest o tome. Dodala je da je pomilovanje zatraženo zbog činjenice da je u vrijeme afere oko Glumina banke on imao svega 23 godine te da ranije nije kažnjavan. Osim toga, u međuvremenu je postao otac dvoje djece koja bi bila oštećena njegovim boravkom u zatvoru.

Osim u slučaju "Glumina banke" Krunoslav Marčinko nepravomoćno je osuđen i na godinu i osam mjeseci u tzv. slučaju Tisak. Sud ga je, zajedno s još pet osoba, proglasio krivim kao pomagača u kaznenim djelima na koja ih je, prema optužnici, poticao prvooptuženi Miroslav Kutle. Kutlu i njegove suoptuženike se teretilo za gospodarske zlouporabe kojima je najveći hrvatski distributer novina oštećen za oko 45 milijuna kuna. U prosincu prošle godine zagrebački županijski sud ukinuo je tu presudu pa se očekuje ponovno suđenje.

Posljednjom Predsjednikovom odlukom o pomilovanjima umanjene su zatvorske kazne još 11-orici osuđenika, jedan je oslobođen izdržavanja kazne, a dvojica su prijevremeno rehabilitirana. Molbe su odbijene 50-torici osuđenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙