FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Riješeno odlaganje varaždinskog smeća

VARAŽDIN, 4. travnja 2005. (Hina) - Iako je od petka varaždinskaprigradska općina Gornji Kneginec odlukom svog Općinskog vijećazatvorila odlagalište otpada za sve vanjske korisnike, komunalni otpadnije ostao na varaždinskim ulicama jer od danas gradska komunalnatvrtka "Varkom" otpad zbrinjava novim strojem za baliranje.
VARAŽDIN, 4. travnja 2005. (Hina) - Iako je od petka varaždinska prigradska općina Gornji Kneginec odlukom svog Općinskog vijeća zatvorila odlagalište otpada za sve vanjske korisnike, komunalni otpad nije ostao na varaždinskim ulicama jer od danas gradska komunalna tvrtka "Varkom" otpad zbrinjava novim strojem za baliranje.

Na konferenciji za novinare na gradskom zemljištu na južnom izlazu iz Varaždina gradonačelnik Ivan Čehok, njegov zamjenik Zlatko Horvat i komunalni pročelnik Marijan Bakulić pokazali su da se od danas varaždinski komunalni otpad nakon odvajanja stakla i papira privremenio skuplja baliranjem. Za tu je namjenu gradska komunalna tvrtka "Varkom" kupila stroj balirku za 7,2 milijuna kuna, koja komunalni otpad preša i sprema u bale težine od oko jedne tone.

Skupljeno je već 30 bala, koje će zajedno s novima na gradskom zemljištu površine 100.000 četvornih metara pričekati otvorenje zajedničkog odlagališta otpada za četiri sjeverne županije u Svetom Ivanu Žabnu. Ta općina u Koprivničko-križevačkoj županiji, udaljena od Varaždina 50 kilometara, prošli je tjedan donijela prostorni plan po kojem će se na njezinu području urediti zajedničko odlagalište za Varaždinsku, Međimursku, Krapinsko-zagorsku i Koprivničko-križevačku županiju. Otpad bi se tu odlagao po zapadnoeuropskim iskustvima, za što već postoje elaborati.

Cijena baliranja otpada na novom predjelu pokraj južnog izlaza iz Varaždina seže od 10 do 20 eura po toni, a tu se počeo skladištiti i komunalni otpad još nekoliko prigradskih općina. Gradonačelnik Čehok napomenuo je na konferenciji za novinare kako je to samo privremeno rješenje, a čulo se i kako je do sada općini Gornjem Knegincu grad Varaždin za ekološku rentu plaćao 60.000 eura na mjesec.

Čehok je prigovorio Varaždinskoj županiji koja još nije odredila mjesto za odlaganje i gospodarenje industrijskim otpadom, iako je župana Zvonimira Sabatija na tu zakonsku obvezu još prije godinu dana upozorila ministrica Marina Matulović-Dropulić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙