FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pravoslavni patrijarh oplakuje Papu "vizionara"

ISTANBUL, 4. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Vjerski poglavar 300milijuna pravoslavnih kršćana, carigradski patrijarh Bartolomej I.,izrazio je u ponedjeljak "duboku osobnu tugu" zbog smrti pape IvanaPavla II. i ocijenio njegov odlazak gubitkom za sve kršćane.
ISTANBUL, 4. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Vjerski poglavar 300 milijuna pravoslavnih kršćana, carigradski patrijarh Bartolomej I., izrazio je u ponedjeljak "duboku osobnu tugu" zbog smrti pape Ivana Pavla II. i ocijenio njegov odlazak gubitkom za sve kršćane.

Papa Ivan Pavao II. (84) preminuo je u subotu nakon duge bolesti, okončavši dugogodišnji povijesni pontifikat kojemu je prioritet bila pomirba katolika i pravoslavnih kršćana.

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak, ekumenski patrijarh Bartolomej I. pohvalio je Papine napore na ujedinjenju istočnog i zapadnog kršćanstva, podijeljenog raskolom u 11. stoljeću.

"Papa Ivan Pavao II. imao je viziju obnove jedinstva kršćana i radio je na njezinoj realizaciji", navodi Bartolomej.

"Njegova smrt gubitak je ne samo za njegovu Crkvu, već za svo kršćanstvo i međunarodnu zajednicu općenito koja želi mir i pravdu". "Izražavamo svoju duboku osobnu tugu... i sudjelujemo u žalovanju milijuna naše rimokatoličke braće i sestara diljem svijeta", poručuje Bartolomej I.

"Nema mnogo takvih hrabrih ljudi s vizijom kao što je bio pokojni Papa... On nije oklijevao pred boli i žrtvama kako bi poruku Evanđelja prenio cijelom svijetu i pridonio uspostavi mira", zaključuje patrijarh.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙