FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa predodređen za sveca

RIM, 3. travnja 2005. (Hina/AR) - Tijekom nedjeljne mise na Trgusvetog Petra za Ivana Pavla II., kardinal Angelo Sodano je za pokojnogPapu kazao da je Ivan Pavao Veliki, čime je na određeni način najavioda bi ga trebalo proglasiti svetim.
RIM, 3. travnja 2005. (Hina/AR) - Tijekom nedjeljne mise na Trgu svetog Petra za Ivana Pavla II., kardinal Angelo Sodano je za pokojnog Papu kazao da je Ivan Pavao Veliki, čime je na određeni način najavio da bi ga trebalo proglasiti svetim.

Od ukupno 264 papa svecima je proglašeno 78. Prvih 54 papa, od svetog Petra do svetog Felicea IV., proglašeno je svecima, od kojih su 31 mučenici.

Ivan Pavao II. je nakon mnogih papa počeo beatificirati svoje prethodnike na Petrovoj stolici, pa je primjerice beatificirao Pavla VI., Ivana XXIII. i Pia IX.

Među papama svecima samo su trojica nazvani i Velikima. To su 45. papa Leon I. Veliki (dakle spada među onih prvih 54 svetaca), zatim 64. papa Grgur I. Veliki (usput, prvi je papa koji spominje slavensko, hrvatsko naselje u Istri u 6. stoljeću) i 105. papa Nikola I. Veliki.

Ivan Pavao II. zaslužuje, po ocjeni kardinala Sodana, dobiti dodatak imenu "Veliki".

U ponedjeljak će se znati, nakon sastanka kardinala u Rimu, na prvom konzistoriju poslije smrti Pape, kada i gdje će biti pokopan Ivan Pavao II. Hoće li biti pokopan u bazilici svetog Petra ili u Poljskoj, znat će se nakon što se pročita oporuka koju je ostavio Ivan Pavao II.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙