FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 3. travnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 3. travnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Misu zadušnicu za papu Ivana Pavla II. predvodit će sutra u 18 sati u zagrebačkoj katedrali zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u koncelebraciji s apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj nadbiskupom Javierom Franciscom Lozanom te sa svojim pomoćnim biskupima, svećenicima i redovnicima. Misi će nazočiti, kako je danas javila Ika, najviši predstavnici državnih vlasti i predstavnici diplomatskoga zbora, predstavnici drugih kršćanskih Crkava i vjerskih zajednica, a očekuje se i brojno sudjelovanje vjernika grada Zagreba i Zagrebačke nadbiskupije. Nakon toga kardinal Bozanić otputovat će u Rim gdje će sudjelovati u pogrebnim obredima za Ivana Pavla II., u radu Kardinalskoga zbora i zatim u konklavi. U crkvama diljem Hrvatske održane se danas mise i liturgijske molitve za pokoj duše Pape Ivana Pavla Drugog.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader u povodu smrti Svetog Oca uputio je u ime hrvatske Vlade i svoje osobno ime kardinalu Josipu Bozaniću izraze najdublje sućuti, naglasivši da Ivan Pavao Ii. nije bio samo vrhovni poglavar Katoličke crkve nego i čovjek koji je u današnjem svijetu bio vrhovni moralni autoritet. Njegovom smrću Katolička crkva u Hrvatskoj izgubila je velikog pastira, a Republika Hrvatska vjerna prijatelja, ističe premijer.

ZAGREB - U povodu smrti pape Ivana Pavla Drugog predsjednik SDP-a Ivica Račan uputio je izraze sućuti predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije kardinalu Josipu Bozaniću i svim vjernicima, naglasivši da je njegov odlazak velik gubitak za vjernike, Katoličku crkvu i sav svijet. Više od četvrt stoljeća Papa je predano služio ljudima i pohodio ih širom svijeta, promičući mir, toleranciju i dijalog među narodima i Crkvama, navodi Račan i dodaje kako "mi u Hrvatskoj posebno pamtimo snažnu potporu Svetog Oca hrvatskom narodu, koja je došla u najtežim trenutcima borbe za neovisnost i međunarodno priznanje Hrvatske".

RIJEKA - Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel danas je u povodu smrti Pape Ivana Pavla Drugog uputio pismo sućuti apostolskom nunciju u Hrvatskoj Franciscu Javieru Lozanu i riječkom nadbiskupu mons. Ivanu Devčiću. "U trenucima najdublje žalosti s tugom se opraštamo od Svetog Oca, čovjeka ljubavi dobrote, mira, tolerancije i jednog od najvećih moralnih uzora današnjice," stoji u pismu koje je upućeno u ime svih Riječana. "Naša je Domovina izgubila velikog prijatelja", navodi Obersnel te napominje da je "Papina potpora pri međunarodnom priznanju Hrvatske i sada, kada pred našom zemljom stoji ulazak u Europsku uniju, bila od neprocjenjive vrijednosti."

ZAGREB - Predsjednik Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus i glavni rabin za Hrvatsku Kotel Da-Don u povodu smrti Svetog Oca izrazili su sućut kardinalu Josipu Bozaniću i katoličkim vjernicima u Hrvatskoj i svijetu, istaknuvši kako će se židovski narod sjećati Ivana Pavla II. kao osobe koja je hrabro ustala protiv povijesne nepravde što je pogodila Židove. Službeno i javno je otklonio staru predrasudu i optužbe protiv Židova i židovstva, što je dobro prihvaćeno među Crkvama i kršćanskim vjernicima, kaže se u izrazu sućuti i dodaje da je Ivan Pavao II. posjedovao jedinstvenu i osobitu mudrost u razumijevanju povijesti.

ZAGREB - Hrvatske dnevne novine posvetile su velik prostor smrti pape Ivana Pavla II., a politički dnevnik "Vjesnik", koji subotom izlazi kao dvobroj, objavio je posebno izdanje. Na "Vjesnikovoj" naslovnici uz siluetu Svetoga Oca i njegove poznate stihove "O Bože, zar si pozvao mene?" dominira naslov "Zbogom, Karol". "Vjesnik" objavljuje tekst premijera Ive Sanadera o zadnjem susretu s Ivanom Pavlom II. pod naslovom "Dirnule su me Papina ljubav i potpora". "Jutarnji list" gotovo u cijelosti piše o smrti Ivana Pavla II. "Umro je najveći Papa našeg doba", piše stalni kolumnist lista Živko Kustić. "Večernji list" na naslovnici donosi sliku Pape i naslov "Zbogom, Papa". Umro je naš Papa, naslov je prvih udarnih stranica toga lista. "Novi List" na naslovnici donosi samo jednu vijest - "Umro Papa Ivan Pavao II, a tekstovima o Papinu životu i djelima list je posvetio devet stranica. I u današnjem broju "Sportske novosti" donose tekst o Papi. "Slobodna Dalmacija" izašla je jutros s crnom vrpcom preko Papina imena i slike na čitavoj stranici s naslovom "Umro Papa". Nedjeljni "Glas Slavonije" na najvećem broju stranica donosi priloge o Svetom Ocu, kojemu je posvećena gotovo cijela naslovnica pod nazivom "Svijet se oprašta od Pape".

RETKOVCI - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izjavio je danas u Retkovcima da bi "cijela zajednica, od lokalne do državne razine, trebala pomagati višečlane obitelji". Šeks smatra da bi tu skrb trebalo početi u najranijoj dobi, nastaviti je stipendiranjem školovanja i omogućivanjem zaposlenja. WTo se, međutim, ne može sve riješti samo zakonima nego i razumijevanjem svih onih koji su odgovorni da potiču i pomažu obitelji s više djece", ocijenio je Vladimir Šeks. Predsjednik Sabora pribivao je u župnoj crkvi Presvetog Imena Marijina u Retkovcima na vinkovačkom području kao kum na krštenju devetog djeteta Ivana i Kate Škvorc. U nazočnosti velikog broja vjernika sakrament krštenja malom Anti podijelio je retkovački župnik Vinko Zec.

ROVINJ - Član Europskog parlamenta te osobni savjetnik za gospodarska pitanja premijera Berlusconija Renato Brunetta istaknuo je danas u Rovinju kako "Forza Italia" iznimno pozitivno gleda na priključenje Hrvatske Europskoj uniji. "Smatrajte me vašim zastupnikom u europarlamentu. Cijela Italija očekuje što brži početak pregovora Europske unije s Hrvatskom, a ulaskom u tu asocijaciju stvorit će se uvjeti jednakih pravila za Hrvatsku, Sloveniju i Italiju što će svakako olakšati rješavanje otvorenih pitanja", naglasio je Brunetta na konferenciji za novinare. Brunetta je s izaslanstvom predstavnika stranaka desnog centra "Forza Italia" koju vodi aktualni talijanski premijer Silvio Berlusconi u dvodnevnom posjetu Istri i Rijeci. Izaslanstvo je danas u Rovinju posjetilo tamošnji Centar za povijesna istraživanja.

ZAGREB - Predsjednica Hrvatske narodne stranke-Liberalnih demokrata i nositeljica liste te stranke na idućim lokalnim izborima u gradu Zagrebu Vesna Pusić podijelila je danas građanima na Trešnjevačkoj tržnici 150 sadnica trešnje u sklopu akcije "Vratimo trešnje u trešnjevačka dvorišta". Nakon toga Vesna Pusić popila je kavu i razgovarala s građanima na Cvjetnom trgu. Istaknula je kako je glavna koncepcija njezine predizborne kampanje zauzimanje za Zagreb kao srednjoeuropskoga poslovnog i kulturnog središta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙