FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oproštajno pismo židovskog prijatelju Karolu Wojtyli

JERUZALEM, 3. travnja 2005. (Hina/AFP) - "Shalom, prijatelju Karole",piše izraelski prijatelj iz djetinjstva Ivanu Pavlu II. u oproštajnompismu koje će biti objavljeno u ponedjeljak u izraelskim novinama.
JERUZALEM, 3. travnja 2005. (Hina/AFP) - "Shalom, prijatelju Karole", piše izraelski prijatelj iz djetinjstva Ivanu Pavlu II. u oproštajnom pismu koje će biti objavljeno u ponedjeljak u izraelskim novinama.

"Bili smo zajedno, Karol Wojtyla i ja, u školskim klupama u Wadowicama u Poljskoj. Ti si za mene bio dobar prijatelj", prisjeća se Joseph Beinstock (85), u pismu čiji će sadržaj objaviti list Yediot Aharonot.

"Ti si došao iz strastvene katoličke obitelji, ali te to nije spriječilo da sklapaš prijateljstva sa židovskim učenicima", dodaje Beinstock, aludirajući kako takvo ponašanje nije bilo uobičajeno u poljskim školama prije Drugog svjetskog rata kada je antisemitizam jačao.

"Ti si bio briljantan učenik i ja sam prepisivao tvoje zadaće jer su bile bolje od mojih", piše Beinstock.

Papa se susreo s Josephom Beinstockom tijekom posjeta Izraelu u ožujku 2000. godine, kada je posjetio i memorijalni muzej Yad Vashem, podignut u čast šest milijuna židovskih žrtava nacističkog režima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙