FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trend ciklus: industrijska proizvodnja u veljači veća 0,1 posto

ZAGREB, 30. ožujka 2005. (Hina) - Industrijska je proizvodnja uHrvatskoj u veljači ove godine veća za 0,1 posto od proizvodnjeostvarene u siječnju, a u usporedbi sa veljačom prošle godine poraslaje za 2,7 posto, desezonirani su podaci koje je objavio Državni zavodza statistiku.
ZAGREB, 30. ožujka 2005. (Hina) - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u veljači ove godine veća za 0,1 posto od proizvodnje ostvarene u siječnju, a u usporedbi sa veljačom prošle godine porasla je za 2,7 posto, desezonirani su podaci koje je objavio Državni zavod za statistiku.

To su podaci izračunati iz indeksa trenda-ciklus koji je serija desezoniranih indeksa iz koje je isključen utjecaj slučajne sastavnice.

Prema tim podatcima, ukupna industrijska proizvodnja u razdoblju od ožujka prošle do veljače ove godine, u usporedbi s proizvodnjom iz razdoblja od ožujka 2003. do veljače 2004., veća je za 2,9 posto.

Prema područjima Nacionalne klasifikacijske djelatnosti, u veljači ove u usporedbi s prethodnim mjesecom proizvodnja u prerađivačkoj industriji bilježi rast od 0,2 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom za 0,1 posto, dok je u rudarstvu i vađenju zabilježen pad proizvodnje za 0,8 posto.

Na godišnjoj razini (veljača2005./veljača 2004.) proizvodnja u prerađivačkoj industriji porasla je za 3,9 posto, dok je u rudarstvu i vađenju smanjena za 8,5 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom za 0,6 posto.

Promatrano po Glavnim industrijskim grupacijama, u veljači je preme mjesecu ranije najviše porasla proizvodnja energije, za 0,5 posto. Proizvodnja kapitalnih proizvoda porasla je 0,4 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1 posto. Istodobno, proizvodnja intermedijarnih proizvoda osim energije smanjena je za 0,2 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,7 posto.

Podatci izračunati iz trend indeksa pokazuju da je u veljači ove u odnosu na isti mjesec prošle godine najviše povećana industrijska proizvodnja u brodogradnji, odnosno proizvodnji ostalih prometnih sredstava, za 18,1 posto.

Iznadprosječno povećanje na međugodišnjoj razini bilježi se i u izdavačkoj i tiskarskoj djelatnosti, za 12,8 posto te proizvodnji proizvoda od metala, osim strojeva i uređaja, za 9,1 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙