FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: Industrijska proizvodnja u veljači manja za 1,6 posto

ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) - Industrijska je proizvodnja uHrvatskoj u veljači ove godine manja za 1,6 posto u odnosu na veljačuprošle godine, dok je u razdoblju siječanj-veljača ove u odnosu naisto razdoblje lani veća za 2 posto, objavio je Državni zavod zastatistiku.
ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u veljači ove godine manja za 1,6 posto u odnosu na veljaču prošle godine, dok je u razdoblju siječanj-veljača ove u odnosu na isto razdoblje lani veća za 2 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Prema područjima djelatnosti Nacionalne klasifikacije djelatnosti, u veljači ove u odnosu na isti mjesec lani proizvodnja u rudarstvu i vađenju manja je za 14,1 posto, u prerađivačkoj industriji manja je za 1,1 posto, dok se povećanje proizvodnje bilježi u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom i to za 0,3 posto.

Na smanjenje proizvodnje prerađivačke industrije u veljači ove u odnosu na veljaču prošle godine najviše je utjecalo smanjenje proizvodnje u kemijskoj industriji (za 16,8 posto), u proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda (za 17,2 posto), proizvodnji strojeva i uređaja (za 16,7 posto), u preradi drva (za 14,3 posto).

Nasuprot tome, veće se povećanje proizvodnje u veljači ove u odnosu na istu godinu prije bilježi u proizvodnji duhanskih proizvoda (za 24,2 posto), proizvodnji električnih strojeva i aparata (za 16,5 posto), u brodogradnji (za 16,1 posto), proizvodnji proizvoda od metala, osim strojeva i opreme (za 13,4 posto), izdavačkoj i tiskarskoj djelatnosti (za 10,2 posto), a u proizvodnji hrane i pića proizvodnja je porasla za 2,9 posto.

U prva dva mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine prerađivačka industrija bilježi rast proizvodnje od 3,4 posto, pri čemu je u proizvodnji električnih strojeva i aparata zabilježen porast od 20 posto, u brodogradnji je proizvodnja porasla za 16,3 posto, izdavačkoj i tiskarskoj djelatnosti za 17,1 posto, proizvodnji duhanskih proizvoda za 9,7 posto.

U rudarstvu i vađenju u prva dva mjeseca zabilježen je pad proizvodnje od 11,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom zabilježen porast proizvodnje od 0,4 posto.

Statistički podatci pokazuju da je trend-indeks industrijske proizvodnje, odnosno desezonirani indeks iz kojeg je isključen utjecaj slučajne sastavnice, u veljači za 0,1 posto viši u odnosu na siječanj, a detaljne indekse desezoniranih vremenskih serija i trend ciklusa Državni će zavod objaviti za desetak dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙