FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 29. ožujka 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat.
ZAGREB, 29. ožujka 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - U sklopu službenog posjeta predsjednika Vlade Republike Makedonije Vlade Bučkovskog Hrvatskoj, danas je u Hrvatskoj gospodarskoj komori održan Hrvatsko - makedonski gospodarski forum, koji je okupio predstavnike po pedesetak hrvatskih i makedonskih tvrtki. Otvarajući forum predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader istaknuo je tradicionalno dobre političke i gospodarske donose između dviju zemalja, te kazao kako osim prošlosti u zajedničkoj državi, Hrvatska i Makedonija imaju i zajedničku budućnost - u Europskoj uniji (EU).

PULA - Predsjednik Instituta "Regije Europe" te član Odbora regija Europske unije dr. Franz Schausberger danas je u Puli rekao da će regionalizam odigrati važnu ulogu u hrvatskom pristupanju Europskoj uniji istaknuvši kako je Hrvatska u tom pogledu otišla najdalje od svih zemalja kandidata, dalje od Turske, Bugarske i Rumunjske. Ujedno, rekao je, hrvatski Ustav najbliži je budućem ustavu EU i takve bi stvari "trebale biti kriterij ulaska jedne države u Uniju jer su one bitnije od onih koje su sada u prvom planu, poput suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu".

ZAGREB - Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) zatražila je danas od Vlade intervenciju iz proračuna ili smanjenje trošarina (kao što su učinile Vlade Slovenije i Mađarske), kako bi snizila cijene goriva i obuzdala nova poskupljenja. URSH u priopćenju predlaže Vladi da intervenira iz dijela sredstava prikupljenih drastičnim povećanjem novčanih kazni, u skladu s pooštrenim odredbama Zakona o sigurnosti prometa, te novcem ubranim od povećanja trošarina na automobile.

ZAGREB - Hrvatski sabor, koji nastavlja 13. sjednicu, sutra će raspravljati o izmjenama Zakona o sudskom registru koje poduzetnicima trebaju osigurati jednostavniji i brži upis poduzeća. Rješenje o upisu u sudski registar, uz urednu dokumentaciju poduzetnici bi ubuduće morali dobiti u roku od 15 dana. Sabor će sutra raspraviti i prijedlog da potvrdi Sporazum o pograničnom prometu i suradnji s BiH, potpisan u ožujku 2003. Njime se određuje pogranično područje, te 23 stalna i dva sezonska prijelaza za pogranični promet. Saborsko povjerenstvo za riječki Viktor Lenac sutra će javnosti predstaviti nacrt zaključaka svog šestomjesečnog istraživanja i saslušavanja desetaka svjedoka.

ZAGREB - Ugovor o osnivanju prve spin-off tvrtke Instituta Ruđer Bošković (IRB) potpisali su danas ravnatelj IRB-a Mladen Žinić i Slaven Kordić, predstavnik Horizonte Venture Managementa za Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu. Riječ je o ugovoru kojim je "startala" prva IRB-ova spin-off tvrtka - Biozyne d.o.o. , tj. nova zajednička tvrtka IRB-a i Horizonte Venture Managementa u koju je Institut "uložio" svoj patent, a Horizonte kapital i to za početak u visini od 200.000 eura.

ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) odbacila je danas "objede na njezin račun" iznijete u više medija i nastupa "zainteresiranih pojedinaca" kojima se "nakon višegodišnjeg zatišja - pokušava promijeniti slika svojedobnog kriznog stanja u nekoliko banaka, te dovesti u pitanje mjere koje su pritom poduzimale HNB i hrvatska Vlada". U opširnom reagiranju na, kako navode, "prekrojavanja povijesti", iz HNB-a napominju kako bitno različiti poslovni rezultati i kontrolni nalazi u pojedinim bankama, u istovjetnim institucionalnim, zakonskim i gospodarskim uvjetima, nisu bili niti jesu odraz samovolje ni zakulisnih urota "financijske elite" u središnjoj banci, nego poslovne i kreditne politike samih banaka.

ZAGREB - Saborsko istražno povjerenstvo koje bi trebalo utvrditi jesu li HSS-ovac Zlatko Tomčić i HNS-ovac Radimir Čačić u prošlom mandatu zlouporabili položaje predsjednika Sabora i ministra graditeljstva za danas najavljenu sjednicu nije održalo, zbog nedostatka kvoruma. Svoj su nedolazak već u prošli petak pismenim putem najavili trojica HDZ-ovaca - Krunoslav Markovinović, Emil Tomljanović, i Ivan Vučić, te DC-ovac Frano Piplović, što je među oporbom protumačeno kao pokušaj opstrukcije rada Povjerenstva.

VARAŽDIN - U postaju varaždinske prometne policije danas se prijavio 22-godišnji muškarac iz Varaždina i priznao da je počinio prometnu nesreću u mjestu Vidovcu u kojoj je teško ozlijeđen 15-godišnji dječak, a dvoje maloljetnika lakše je ozlijeđeno. On je u subotu, 26. ožujka, nešto prije ponoći automobilom naletio na skupinu maloljetnih pješaka koji su u Ulici Stjepana Radića hodali rubom ceste te je nakon nesreće pobjegao. Iz Policijske uprave varaždinske priopćili su kako je mladi muškarac rekao da se u policiju javio zbog grižnje savjesti i straha da će ga pronaći.

ZAGREB - Pet je osoba ozlijeđeno u sudaru dva automobila danas poslijepodne na raskrižju Slavonske avenije i Čavićeve ulice, izvijestila je glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke Gordana Vulama. Budući da je jedna od pet ozlijeđenih osoba bila ukliještena, na mjesto nesreće pozvani su i vatrogasci koji su razrezali lim i oslobodili osobu iz olupine vozila. Sudarili su se yugo 45 našičke registracije i renault kangoo bjelovarske registacije.

ZAGREB - Hrvatske željeznice (HŽ) izvijestile su danas da će se zbog radova od 1. do 29. travnja svakim danom, osim subotom i nedjeljom, od 7 do 17,30 sati željeznički promet na dionici pruge Zabok-Hum Lug-Gornja Stubica između kolodvora Zabok i Gornja Stubica privremeno odvijati autobusima. Putnici 12 lokalnih vlakova koji inače po voznom redu voze u tom razdoblju između kolodvora Zabok i Gornja Stubica i obratno prevozit će se autobusima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙