FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodna zajednica šalje pomoć Indoneziji nakon novog potresa

SYDNEY, 29. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Nekoliko zemalja najavilo je iliponudilo pomoć Indoneziji nakon snažnog potresa koji je pogodio tuzemlju u noći između ponedjeljka i utorka.
SYDNEY, 29. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Nekoliko zemalja najavilo je ili ponudilo pomoć Indoneziji nakon snažnog potresa koji je pogodio tu zemlju u noći između ponedjeljka i utorka.

Australski premijer John Howard rekao je da će Australija dostaviti milijun australskih dolara (774.000 američkih dolara) hitne pomoći kao i poljsku bolnicu nakon potresa od 8,7 stupnjeva po Richterovoj skali.

Pomoć će biti upućena na otok Nias i druga pogođena područja, rekao je. Dužnosnici su rekli da je najmanje 430 ljudi poginulo u tom potresu.

Howard, koji je razgovarao s indonežanskim predsjednikom Susilom Bambangom Yadhoyonom, dodao je da je vojska Australije spremna i na druge vrste pomoći.

Singapur je poslao vojne helikoptere, spasioce i medicinsko osoblje, navela je vlada.

Tri helikoptera Chinkook će biti uključena u medicinske evakuacije i stručnjaci će pomoći indonežanskim ekipama na mjestu nesreće, navelo je singapursko ministarstvo obrane. Transportni vojni zrakoplov C-130 trebao bi u srijedu uputiti osoblje i opremu u Indoneziju.

Novi Zeland će poslati medicinsku ekipu na Nias, rekla je ministrica zadužena za pomoć i precizirala da se humanitarno osoblje već nalazi u području pogođenom tsunamijem u prosincu.

Japan je izjavio da je spreman rasporediti postrojbe i humanitarne ekipe u Indoneziji ako to Džakarta zatraži.

Japanski ministar obrane Yoshinori Ono je obznanio da je njegova vlada spreman poslati kopnenu vojsku i mornaricu u slučaju potrebe.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je izjavilo da su vlada i kineski crveni križ spremni poslati pomoć.

Turska je također ponudila pomoć, priopćila je vlada. Ekipe vojske, civilne zaštite i crvenog polumjeseca i ministarstva zdravstva su spremne otići u Indoneziju ako bude potrebno, priopćeno je.

Švedska je rekla da se njezini spasioci nalaze u tom području nakon tsunamija u prosincu i da je u kontaktu s drugim nordijskim zemljama radi koordiniranja pomoći.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙