FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ime Australija dva stoljeća starije nego što se mislilo

SYDNEY, 25. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Australska nacionalna knjižnicakupila je njemački zemljovid iz 16. stoljeća u kojem se ime'Australija' spominje čak 259 godina prije nego što je engleskiistraživač Matthew Flinders upotrijebio to ime za kontinent koji jeoplovio.
SYDNEY, 25. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Australska nacionalna knjižnica kupila je njemački zemljovid iz 16. stoljeća u kojem se ime 'Australija' spominje čak 259 godina prije nego što je engleski istraživač Matthew Flinders upotrijebio to ime za kontinent koji je oplovio.

Knjiga u kojoj je taj zemljovid potječe iz 1545., a sadržava kartu svijeta s kopnenom masom južne polutke nazvanom Australija, što je imenica od latinske riječi Australis, objavio je u petak Sydney Morning Herald.

Karta iz 1804., objavljena 1814. u knjizi koju je o svojem putovanju napisao Flinders, dosad se smatrala prvim zemljovidom s imenom Australije.

Njemačka je karta izašla u knjizi 'Astronomia - Teutsch Astronomei' koju je u Frankfurtu objavio Cyriaco Jacob zum Barth.

Australska stručnjakinja za zemljovide Dorothy F. Prescott kaže da je Flinders vjerojatno poznavao tu njemačku astronomsku knjigu.

"Flinders je plovio po zvijezdama i poznavao je mnogo knjiga o astronomiji, lako je moguće da je vidio i tu njemačku kartu", rekla je.

"Kad je Flinders isplovio, mnogi su ljudi u Engleskoj za Terru Australis ili Novu Holandiju već govorili Australija", dodala je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙