FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanski tisak o mogućim promjenama na vrhu Vatikana

RIM, 26. ožujka 2005. (Hina) - Hoće li doći do smjena na vrhu Vatikanao kojima se govorilo proteklih dana i hoće li Papa uskoro imenovatinove kardinale, pitanja su na koje list Corriere della Sera od suboteodgovara negativno, premda priznaje da je takvih glasina proteklihdana bilo i čak se spominjala smjena državnog tajnika, kardinalaAngela Sodana.
RIM, 26. ožujka 2005. (Hina) - Hoće li doći do smjena na vrhu Vatikana o kojima se govorilo proteklih dana i hoće li Papa uskoro imenovati nove kardinale, pitanja su na koje list Corriere della Sera od subote odgovara negativno, premda priznaje da je takvih glasina proteklih dana bilo i čak se spominjala smjena državnog tajnika, kardinala Angela Sodana.

"U Vatikanu Pape koji ne govori, ništa se ne smije pomaknuti i sve se treba vidjeti. Ne smije doći do smjena u hijerarhiji kurije, pa čak niti do pokušaja pomicanja, i svaki od opunomoćenih kardinala mora ostati vidljiv", piše Corriere della Sera o pravilima koja su u posljednja dva mjeseca zavladala u Crkvi.

Jedna od pretpostavki o kojoj se govori, jest da će kardinala Angela Sodana, odmah nakon uskrsnih blagdana na dužnosti državnog tajnika Svete Stolice zamijeniti kardinal Giovanni Battista Re, pročelnik Kongregacije za biskupe, koji je na Veliki četvrtak predvodio misu svetih ulja u bazilici svetog Petra. Navodno bi Papa, odmah poslije Uskrsa, trebao prihvatiti ostavku Sodana, koji ju je podnio prije dvije godine pošto je navršio 75 godina, te na njegovo mjesto imenovati kardinala Rea koji je u siječnju navršio 71 godinu. Sodano je, inače, naslijedio kardinala Agostina Casarolija koncem 1990. i sada bi nakon više od 14 godina napustio dužnost državnog tajnika. Njegova je među najdužim službama od 52 državna tajnika koliko ih je bilo od 1644. godine kada se ta dužnost uvela do danas.

"Pretpostavlja se da bi takva smjena mogla utjecati na buduću konklavu, jer bi se unaprijed odredio državni tajnik koji bi bio relativno dugovječniji i koji bi se mogao slagati s Papom, po mogućnosti ne Talijanom. Raspravlja se i o mogućem skorom koncistoriju za imenovanje novih kardinala", piše Corriere della Sera i nastavlja kako se "sa sigurnošću može ustvrditi da neće doći do zamjene Sodana kardinalom Reom i da je koncistorij nevjerojatan dok Papa bude ovako slabog zdravstvenog stanja kakvog je sada. Nesigurnost glede sudbine Ivana Pavla II. ne preporuča promjene".

Zadržavanje stasusa quo jedina je stvar koju mogu svi podržati u takvim situacijama. Prema tome, dok se Papa ne oporavi ne bi trebalo biti smjena na vrhu Vatikana niti će se imenovati novi kardinali, zaključuje list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙