FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WHO: Tuberkuloza i dalje predstavlja veliku prijetnju

PARIZ, 24. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Rezultati borbe protivtuberkuloze sve su bolji u gotovo svim dijelovima svijeta osim uAfrici gdje širenje te bolesti, koja se vrlo često javlja uz AIDS,poprima alarmantne razmjere, ističe se u 9. godišnjem izvješćuSvjetske zdravstvene organizacije (WHO).
PARIZ, 24. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Rezultati borbe protiv tuberkuloze sve su bolji u gotovo svim dijelovima svijeta osim u Africi gdje širenje te bolesti, koja se vrlo često javlja uz AIDS, poprima alarmantne razmjere, ističe se u 9. godišnjem izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Prema izvješću objavljenom na svjetski dan borbe protiv tuberkuloze koji se obilježava u četvrtak, u svijetu je 2003. zabilježeno 8,8 milijuna novih slučajeva, od kojih je 670.000 zaraženo uzročnikom AIDS-a, HIV-om.

"Svakoga dana od tuberkuloze u svijetu umire 5000 ljudi", upozorio je dr. Leopold Blanc, koordinator WHO-ova odjela za borbu protiv tuberkuloze.

Autori izvješća za 2005. analizirali su razvoj situacije na temelju podataka prikupljenih u razdoblju od 1990. do 2003.

"Dobro je to što se ukupan broj oboljelih od tuberkuloze u svijetu smanjio za više od 20 posto u odnosu na 1990.", dodao je dr. Blanc.

Loša je, međutim, situacija u Africi koja je suočena s dvostrukom epidemijom AIDS-a i tuberkuloze i gdje se broj oboljelih od tuberkuloze povećava za 3 do 4 posto na godinu.

"Od tuberkuloze je 2003. u svijetu umrlo 1,7 milijuna osoba, od čega približno pola milijuna u Africi", upozorio je dr. Blanc.

AIDS i tuberkuloza čine smrtonosan dvojac jer "zaraza HIV-om olakšava zarazu tuberkulozom jer oslabljuje imunološki sustav", podsjeća Blanc. Tuberkuloza je tako glavni uzročnik smrti osoba zaraženih HIV-om.

Liječenje tuberkuloze stoji približno 10 eura po bolesniku pa je stoga "skandalozno", kaže Blanc, što nije svima dostupno. "Moramo ulagati u afričko zdravstvo, posebno u borbu protiv tuberkuloze" jer je posrijedi "zarazna bolest koja ne poznaje granica i predstavlja zdravstvenu prijetnju u cijelome svijetu".

U razdoblju od 1995. do 2003. više od 17 milijuna pacijenata uključeno je u strategiju DOTS kojoj je cilj pratiti, liječiti i sprječavati širenje te bolesti u 182 zemlje.

Ne učini li se ništa, tijekom sljedećih 20 godina tuberkulozom će se zaraziti gotovo milijardu osoba, 200 milijuna će se razboljeti, a 35 milijuna umrijeti, upozorava WHO.

Za borbu protiv tuberkuloze bit će 2005. potrebne 2,2 milijarde dolara, a svjetski plan sprječavanja širenja tuberkuloze procjenjuje da svake godine nedostaje približno milijarda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙