FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: u KBC-u dvije operacije prišivanja prstiju

RIJEKA, 3. veljače 2005.(Hina) - Predstavnici Klinike za kirurgijuriječkoga KBC-a izvijestili su danas novinare o zahvatima prišivanjaprstiju u zadnjih desetak dana, najavivši da je sljedeći zahvatpresađivanje cijele šake mrtvog davatelja osobi koja je duže vrijemebez šake.
RIJEKA, 3. veljače 2005.(Hina) - Predstavnici Klinike za kirurgiju riječkoga KBC-a izvijestili su danas novinare o zahvatima prišivanja prstiju u zadnjih desetak dana, najavivši da je sljedeći zahvat presađivanje cijele šake mrtvog davatelja osobi koja je duže vrijeme bez šake.

Dvije operacije u kojima su dvojici pacijenata prišivena po četiri prsta obavio je tim pod vodstvom dr. Ivana Kirina, a trajale su po deset sati, s time da je za reimplantaciju svakog pojedinog prsta trebalo dva do dva i pol sata.

Riječ je o mikrokirurškim zahvatima koje mogu obavljati samo vrhunske kirurške klinike, istaknuo je pročelnik Klinike za kirurgiju dr. Željko Fučkar. Jednom od dvojice pacijenata prste je odrezala rezalica za papir u tiskari, a drugome je na radnom mjestu preša otkinula prste.

Pročelnik Traumatološkog odjela dr. Darko Ekl kazao je da je prvi takav zahvat u Rijeci izveden prije 23 godine, a nakon operacije u Ljubljani to je bio drugi takav zahvat u bivšoj zemlji. Od tada se takvi zahvati u KBC-u obavljaju rutinski, naveo je.

Dr. Kirin je istaknuo da su ti zahvati zahtjevni jer se moraju spojiti sitne krvne žile, tetive, kosti, mišići i živci te da njihova uspješnost, osim o kvaliteti operacije, bitno ovisi i o rehabilitacijskom procesu i zalaganju sama pacijenta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙