FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba talijanskih majstora 16. i 17. stoljeća

ZAGREB, 23. ožujka 2005. (Hina) - U Kabinetu grafike HAZU-a večerasje otvorena izložba "Talijanski majstori 16. i 17. stoljeća" za kojuje djela iz zbirke starih majstora Kabineta odabrala MargaritaSveštarov-Šimat.
ZAGREB, 23. ožujka 2005. (Hina) - U Kabinetu grafike HAZU-a večeras je otvorena izložba "Talijanski majstori 16. i 17. stoljeća" za koju je djela iz zbirke starih majstora Kabineta odabrala Margarita Sveštarov-Šimat.

Izloženo je 70-ak djela talijanskih renesansnih i baroknih majstora i umjetnika koji su sa sjevera Europe dolazili u Italiju učiti od velikih renesansnih uzora, rekla je autorica izložbe na otvorenju, naglasivši da su njihova djela ishodište europske grafike.

Izložba svjedoči o povijesti grafike, kazala je i podsjetila da su prije nekoliko godina u Kabinetu grafike bili izloženi otisci domaćih starih majstora, a zatim i djela europskih renesansnih grafičara Fortezze, Kolunića, Rote i Nikole Šibenčanina, čija su djela ishodište hrvatske grafike.

Po riječima Margarite Sveštarov-Šimat 16. je stoljeće vrijeme kad se umnažanjem slika stvara novo zanimanje, a 17. stoljeće već postaje razdobljem velikih graverskih i nakladničkih pothvata. Stoga je nazvano "stoljećem bakra", asocirajući na dubokotisne tehnike bakropisa i bakroreza koji prevladavaju u to doba, naglasila je autorica.

Izložbeni katalog na 120 stranica sadrži reprodukcije, opsežno obrađen svaki otisak i njegov grafičar, bibliografiju, nakladnike te glosarij s tehničkim grafičkim pojmovima i nazivima.

Izložba, na kojoj je većina djela nadahnuta nabožnim temama, otvorena je do 30. travnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙