FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba "Natječaj za židovsku bolnicu u Zagrebu"

ZAGREB, 10. ožujka 2005. (Hina) - U Gliptoteci HAZU-a večeras jeotvorena izložba "Natječaj za židovsku bolnicu u Zagrebu 1930./1931."u organizaciji Židovske općine Zagreb.
ZAGREB, 10. ožujka 2005. (Hina) - U Gliptoteci HAZU-a večeras je otvorena izložba "Natječaj za židovsku bolnicu u Zagrebu 1930./1931." u organizaciji Židovske općine Zagreb.

Predsjednik Židovske općine Zagreb dr. Ognjen Kraus naglasio je kako izložba govori o snazi židovske zajednice u Zagrebu u razdoblju između dvaju svjetskih ratova. Dokaz tomu je da su Židovska općina i njezine ustanove, u namjeri da izgrade najmoderniju bolnicu za ondašnje vrijeme, raspisale prvi od triju međunarodnih natječaja tada u Hrvatskoj na koji je prispjelo 225 radova autora iz cijele Europe.

Kraus je podsjetio da dolaskom nacionalsocijalizma 1933. u Europi počinje i tragično razdoblje za Židove pa je Židovska općina novac namijenjen gradnji bolnice potrošila za skrb za Židove iz Njemačke i drugih zemalja.

Kraus je kazao kako je velika zadaća Židovske općine izgraditi židovski kulturni centar i sinagogu na mjestu gdje je bila negdašnja sinagoga u Praškoj ulici. Dodao je kako u Židovskoj općini danas, iako je mnogo manja nego u međuraću, postoji dovoljno snage i volje da se nastavi taj kontinuitet.

Jedan od autora izložbe Aleksandar Laslo kazao je da izložbu smatra spomenikom blistavoj ideji sastavljenoj od sjećanja i novinskih ulomaka.

Što se tiče spomenuta natječaja, Laslo je istaknuo kako to pokazuje na proboj modernističke avangarde u arhitekturi u tom razdoblju.

Autor postava izložbe Mario Beusan kazao je da je izložba postavljena u obliku duge cijevi na kojoj su s jedne i s druge strane prikazani najvažniji kronološki događaji: od ideje o gradnji bolnice iz 1924. do svršetka natječaja 1931. Dodao je kako izložba završava i počinje impresivnom biografijom svih ljudi koji su bili uključeni u ideju izgradnje židovske bolnice u Zagrebu.

Izložba je otvorena do 24. ožujka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙